Денят на българската независимост ще бъде отбелязан в Унгария, като

...
Денят на българската независимост ще бъде отбелязан в Унгария, като
Коментари Харесай

В Унгария ще отбележат деня на българската независимост

Денят на българската самостоятелност ще бъде маркиран в Унгария, като обичайно това се случва в Халастелек. Градът се намира покрай Будапеща. Селището е учредено от български градинари, които се заселват там, на дунавския остров Чепел и основават градини, които десетилетия наред зареждат будапещенските пазари със зеленчуци. Това заяви за Българска телеграфна агенция Светла Кьосева – основен редактор на българо-унгарското списание за просвета и публичен живот “Хемус “.

Постепенно селището се е разраства, само че и до момента там живее най-компактната група българи в Унгария – към 60 фамилии. В памет на родните градинари е повдигнат монумент. С идването си те изместват останалите производители, защото създават ранни зеленчуци (разсадът се прави в отоплени парници), основават комплицирана поливна система в градините си, сами продават зеленчука на пазарите, а продукцията им е евтина и налична.

Поливането се е осъществявало с по този начин наречения дулап, който съставлява колело за изваждане на водата от река или бунар. След като се извади, водата се оставя да се затопли на слънцето в плитки басейни и едвам тогава се е пускала по каналите сред лехите да напоява растенията. Този дулап, който на маджарски е получил името „ българско колело “ – е изобразен на паметника в Халастелек. Моделът на дулапа е настоящ, само че естествено се задейства с мотор, а не с животинска двигателна сила.

Халастелек е единственото населено място в Унгария, чието име е изписано на табелата на града на кирилица.

Тържеството там притегля българи от цяла Унгария, както и локалното население. В програмата са включени осъществявания на танцовите сформира „ Янтра “ и „ Росица “, както и дегустация на български ястия и виновност.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР