Денис Щенгелов знае, че руснаците харесват бързите храни с ниска

...
Денис Щенгелов знае, че руснаците харесват бързите храни с ниска
Коментари Харесай

Денис удари кьоравото и днес цяла Русия му завижда

Денис Щенгелов знае, че руснаците харесват бързите храни с ниска хранителна стойност, изключително когато стопанската система е в неприятно положение. След като се зае да обезпечи на популацията на страната от 147 милиона души решение за всяка сладка и пикантна бърза закуска, нормално на цена под 1 $, това го трансформира в най-новия милиардер в Русия.

Неговата компания - КДВ групп, се възползва от икономическия спад в Русия и от високата инфлация, както и от манията на руснаците по снаксовете, с цел да насочи предизвикателство на пазарните водачи в лицето на Frito-Lay и Mondelez International Inc.

“Щегелов употребява рецесията, с цел да разшири и съществено да укрепи бизнеса си,” споделя Артьом Моторни, ръководещ сътрудник в основаната в Москва Walnut Capital, която през юни бе съветник по договорка, при която Щенгелов купи цех за захарни произведения в Уляновск.

“Търговците на дребно имат предпочитание да осъществят спомагателна облага от продажбата в огромни количества на артикули с положително качество и оптимална цена. КДВ им дава тъкмо това.”

Състоянието на 45-годишния Щенгелов се прави оценка на малко над 1 милиарда $, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg. Той основава КДВ през 1997 година и уголемява бизнеса си дотам, че сега компанията създава 350 типа бързи закуски под 20 разнообразни марката.

Сред тях са бисквитите Яшкино и BEERka, снаксове от сушена риба и месо, които руснаците употребяват като мезе за бира.

Продажбите на тези отличителни съветски деликатеси нарастват повече от два пъти до 95 милиарда рубли (1.6 милиарда долара) от 2013 година насам, тъкмо преди цените на петрола да се срутен, и Съединени американски щати и Европа да наложат редица наказания рещу Русия.

Президентът Владимир Путин пък отговори със възбрана за импорт на храни, която е в действие към този момент четвърта година.

Трудни времена

Щенгелов, който е отказал да бъде интервюиран от Bloomberg, е измежду локалните предприемачи, които съумяват да извлекат облага - на фона на 45-процентното обезценяване на рублата в последните четири години, което оскъпи цената на вноса на съществени съставки, като какаото.

Шоколадът нарастна толкоз, че доста руснаци се насочиха към сладки произведения, направени от локално брашно, споделя Елисавета Никитина, изпълнителен шеф на основания в Москва Център за изследване на пазара на сладкарски произведения.

Щенгелов постоянно се е справял доста добре в сложни времена.

След като приключва висшето си обучение, а Съветският съюз се разпада, Щенгелов доставя слънчогледово семе на възрастни дами в родния си Сибир, които го изпичали и го продавали по улиците в Томск.

Той също по този начин преработва слънчогледа на растително олио, което доставял на производители на сладкарски произведения. Те изпитвали подобен дефицит на средства, че му плащали със захарни произведения.

Бизнес моделът на КДВ работи добре в сложни за стопанската система интервали, тъй като Щенгелов си слага за цел да придобива компании по цялата верига - от млечни ферми до фабрики, които създават шоколад, хлебни сладкиши и сладки.

Така даже и когато инфлацията скача, достигайки близо 17% преди две години, КДВ продава бързите закуски на цени на кг с 24% по-ниски от своите съперници, сочат данни на Nielsen Русия.

Предпазливи консуматори

“Денис е човек, който обръща огромно внимание на детайлите и схваща всеки аспект от бизнеса си,” споделя Александър Агеев, работел с Шенгелов, до момента в който бил част от верига магазини на дребно, която продавала артикули на КДВ в Новосибирск.

“Другите компании не обръщаха огромно внимание на бюджетите си, когато маржовете на облага бяха високи, само че КДВ постоянно се отнасяше съществено към намаляването на разноските.”

КДВ, която е основана в Томск, Сибир, където е роден Щенгелов, разполага с 11 завода, които създават над 500 000 тона бързи закуски, продавани в цяла Русия и изнасяни в някогашни руски републики, като Беларус и Азербайджан.

През предходната година КДВ е втора по продажби в Русия на снаксове и захарни произведения, съгласно Euromonitor International. Тя се подрежда след Frito-Lay при несладките снаксове и на второ място при захарните произведения - след Mondelez, производителят на бисквитите Oreo и кракерите TUC. Възходът докара до договорка с основаната в Москва UFG Asset Management, която купи миноритарен дял в компанията през предходната година.

Въпреки че стопанската система на Русия сега се възвръща, а потребителските разноски нарастват, близо трима на всеки четирима руснаци, взели участие в изследване на Nielsen през второто тримесечие на годината, са декларирали, че са лимитирали разноските си, спрямо предходната година. Повече от половината са декларирали, че са се насочили към по-евтини марки.

“Неговата компания е обречена на триумф,” споделя Вадим Елисеев, различен прочут на Щенгелов, който е съсобственик на компания за сладкарски произведения в региона на Москва. “В рамките на три години КДВ може да е пазарен водач.”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР