Денис Муквеге от ДР Конго, хирург-гинеколог и носител на Нобелова

...
Денис Муквеге от ДР Конго, хирург-гинеколог и носител на Нобелова
Коментари Харесай

Носителят на Нобелова награда Денис Муквеге разкрива кандидатурата за президент на ДР Конго

Денис Муквеге от ДР Конго, хирург-гинеколог и притежател на Нобелова премия за мир, разгласи в понеделник, че ще се кандидатира за президент на изборите, планувани за декември.

Говорейки пред претъпкана зала в столицата на централноафриканската страна Киншаса, докторът сподели пред кореспонденти, че желае да избави страна, разкъсвана от неустановеност и неприятно управление.

„ Страната ни се оправя зле “, сподели Муквеге, 68. “ Нямаме самообладание да действаме.

„ Утре към този момент е прекомерно късно. “

Муквеге беше почетен дружно с Нобеловата премия за мир през 2018 година дружно с язидската активистка Надя Мурад за напъните за преустановяване на половото принуждение като оръжие за война.

Лекарят пионер основава болничното заведение Panzi и фондацията в раздираната от спор източна Демократична република Конго (ДРК), откакто е станал очевидец на ужасяващите пострадвания и заболявания, претърпени от жертвите на обезчестяване.

Десетки милиции опустошават източната част на ДРК от години, завещание от районните войни, пламнали през 1990-те и 2000-те години.

Една такава милиция, M23, завладя елементи от територия, откогато стартира атака в края на 2021 година

Наред с здравната си работа, Муквеге си завоюва репутацията на гневен критик на държавното управление в родната си страна и построи лоялни почитатели измежду интелектуалната класа на ДРК.

Неговото оповестяване на кандидатурата му за президент следва месеци на спекулации, че той таи политически упоритости.

На 16 септември Муквеге заявява, че неговите поддръжници са дарили депозитът от 100 000 $, нужен за пускане на конкуренцията за президентския пост.

„ Когато хората решат да вземат властта, никоя система не може да му се опълчи “, сподели той по това време, без категорично да разгласи наддаване.

В тълпата от поддръжници в Киншаса в понеделник, 56-годишният Франсоа Рисаси каза  лекарят е „ каймакът на нашето общество “.

„ Той съставлява безмълвното болшинство, което работи, само че не вижда резултати, заради конгломерат от авантюристи, които споделят благосъстоянията на страната между тях “, добави той.

ДРК е пронизана от корупция и е една от най-бедните страни в света макар големите си ресурси от минерали като мед, кобалт и злато.

Опозиционен хаос

Речта на Муквеге в Киншаса беше излъчена онлайн в две зали в Букаву, столицата на провинция Южно Киву, където известието му провокира възторжени овации.

Набинту Аристид, 57-годишна майка на пет деца, сподели пред Агенция Франс Прес в града, че кандидатурата на Муквеге е „ началото на края на страданието, което сме търпели от години “.

Bukavu е домът на неговата болница Panzi, която е профилирана в лекуването на оживели от полово принуждение от откриването си през 1999 година на фона на опустошенията на Втората война в Конго.

Въпреки че този спор завърши, насилието на милицията продължава и Mukwege неотдавна сподели, че войната против телата на дамите продължава с бързи темпове - и даже се разгръща върху децата.

Докторът, по време на многото си лекционни обиколки в чужбина, прикани за интернационален арбитражен съд, който да съди закононарушенията в източната част на ДРК.

На изборите, планувани за На 20 декември Муквеге ще се изправи против настоящия президент Феликс Чисекеди, който пристигна на власт след избори през 2018 година

Как ще се оправи Муквеге остава неразбираемо. Въпреки интернационалната си популярност, той е политически новопостъпил без необятна база от поддръжка.

Други декларирани опозиционни претенденти включват Мартин Фаюлу, който се кандидатира несполучливо през 2018 година, и двама някогашни министър-председатели на предшественика на Чисекеди Джоузеф Кабила — Августин Матата и Адолф Музито.

Бизнес магнатът Моис Катумби също се чака да разгласи оферта.

Крайният период за претендентите да се включат в конкуренцията е 8 октомври.

Президентските избори, които би трябвало да се проведат паралелно с парламентарния избор, ще бъде гласоподаване в един кръг.

С изключение на нови политически съюзи, изковани преди вота, политическата съпротива се насочва към президентските избори разпокъсана и релативно слаба.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР