Ден за европейски избори в Мюнстер, Германия. Градчето е относително

...
Ден за европейски избори в Мюнстер, Германия. Градчето е относително
Коментари Харесай

121 от 1000: По изборите в Мюнстер

Ден за европейски избори в Мюнстер, Германия. Градчето е релативно малко, само че приютява много българи, доста от които – студенти. За най-голямата страна в Европа тези избори са основни за бъдещата посока на Европейски Съюз и дали изобщо общността ще просъществува в настоящия си тип. Вотът е значим и за България с изключение на всичко друго и тъй като ние в доста връзки подвластен от Германия.

За разлика от следобеда на деня за размисъл, изборната неделя стартира слънчево, тъкмо като за гласоподаване. Такава наподобява и настройката на гласоподавателите – изменена, подготвена за избор. Всичко върви обикновено до момента в който не идват облаците и вятърът, които като че ли издухват желанието за гласоподаване. Поне на младите.
При 100% обработени протоколи: " Демократична България " печели вота в чужбина Коалицията получава 28.76% от всички гласове, или 6927 гласа
На влизане в почетното консулство на България в градчето се сблъскваме с дълъг кулоар, празна маса за попълване на документи и ваза, в която гордо са сложени флагчетата на България, Германия и Европейски Съюз. Липсват гордите младежи, които би трябвало да вземат решение бъдещето на Европа. Представяли сме си нещо напълно друго.
Същото е и ситуацията в Кьолн - над 60% от бюлетините се връщат в България празни Снимка: Николай Д. Колев
Къде са „ германските” българи? Може би си е тръгнала гражданската им позиция… или пък към този момент просто са прекомерно надалеч от родната действителност. Те ще се изучат тук и ще гласоподават за немските депутати. Интересното е, че и това не вършат, макар че някои от сънародниците ни имат това право.
Снимка: btvnovinite.bg
Но дано се върнем към пустия кулоар. Посрещат ни като българи: „ Кафе, сок, вода?”. Все едно сме първите гласоподаватели под 25 година, които виждат за деня. Щастливи са, че сме там. „ Бихме желали младите студенти да са малко по-активни, само че се надяваме това за в бъдеще да се промени.”, споделя ни ръководителят на секцията Катя Бялкова.

Когато не ръководи изборния развой, тя взе участие в съдружие, което се цели да притегли интереса на българските младежи в Мюнстер посредством разнообразни културни мероприятия като концерти, театри, изложения и така нататък Оказа се, че и там обстановката не е розова, още веднъж липсва младежката самодейност. Няма хрумвания, няма реализация.
Подготовка за вота: Колко секции има у нас и в чужбина? В 3000 секции в страната би трябвало да има обезпечено гласоподаване с машини
За страдание, жаждата за поп-фолк надвива над театралния театър, признава Катя. А, в действителност, за какво това да е изненада – мъчно се излиза от удобната зона, която цялостен живот те е заобикаляла в България. Каквато е културата, подобен е и електората .

121. Толкова гласоподаваха в Мюнстер. От получените 1000 празни бюлетини, СИК ревизира 121. Абсолютен превес на “Демократична България”. С получените 48 гласа, листата на дясното обединяване, водена от Радан Кънев, изпревари Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация, а ръководещите от ГЕРБ бяха четвърти с 11.

Да не гласуваш, да не изявиш позиция, значи да се откажеш от най-висшето право на индивида. Младите го направиха. И по този начин – до идващите избори.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР