Ден след показния арест на кмета на район Младост Десислава

...
Ден след показния арест на кмета на район Младост Десислава
Коментари Харесай

Целите са постигнати, съдебната присъда не е сред тях

Ден след показния арест на кмета на регион " Младост " Десислава Иванчева в центъра на столицата шефовете на Специализираната прокуратура Иван Гешев и на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев заляха медиите с изобилна информация за случилото се, само че по този начин и не изясниха един основен въпрос. При това въпрос, който няма нищо общо с това дали арестуваната е отговорна, или не - предмет на следствие и доказване от страна на обвиняването.

А точно:

Защо беше належащо

да се прави петчасовото представление на кръстовището пред Спортната палата, да се броят и разказват банкнотите на тротоара, Иванчева да стои права в белезници, с цел да да я гледа и снима който мине, и като връх на произвола да не й се обезпечи юрист незабавно след слагането на белезниците, а тя да вика през загражданията, че желае бранител?

Пред медиите прокурорът Иван Гешев изясни, че чакането на пътното платно е било неотложно, тъй като, в случай че обвинената не участвала по време на целия оглед и разказване на уликите, можела по-късно да съобщи, че са подхвърлени и да компрометира делото.

Гешев обаче не е от през вчерашния ден в прокуратурата и знае, че в такова представление няма

никаква " индустриална " логичност

Тоест то не създава доказателства за съда, тъй като никаква криминалистична причина не постанова следствие за подобен голям рушвет да се прави на тротоара. Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) изисква да се запечатат колата, пакетите, кашоните, т.е. да се обезпечи тяхната цялост, и в наличието на арестуваните, на юрист и поемни лица да отидат в прокуратурата, следствието или полицията и да броят, разказват, оглеждат, разпитват, освидетелстват и всичко каквото е нужно съгласно Наказателно-процесуален кодекс.

Гешев би трябвало да знае също, че сеирът на кръстовището създава друго, което по никакъв начин не е в негов интерес -

доставя отбраната с доказателства

за нарушаващо човешки права унизително отнасяне на арестувани, и то в наличието на надзирателя и поръчител на законността в негово лице - цялостен цялостен началник на Специализираната прокуратура.

Но тогава за какво прокуратурата и антикорупционната комисия си го разрешиха?

Защото настоящите цели са други и те са реализирани, а ефикасното наказание от съда на кметицата е цел от различен жанр и тя като че ли надникна зад неколкократно повторената през вчерашния ден и през днешния ден внимателна фраза на Гешев: " Ако делото влезе в съда... ".

Постигнатите цели са няколко и всичките са с пропагандно-политически привкус:

- Зрелището е тухла в построяването на облика на героите в битката с корупцията - от Специализираната прокуратура, до новият-стар воин Пламен Георгиев и одеве основаната суперкомисия КПКОНПИ. По коя телевизия няма да се чуе за всеотдайния труд и достиженията им...

- Всяване на боязън и подстрекателство за всепозволеност и недостижимост на КПКОНПИ . Да си вършат сметката всички - и тези, които има защо да се опасяват, и които нямат аргументи за боязън, и изключително от средите на опозицията.

- Т. нар. гражданско общество, което вика по площадите, да си наляга парцалите и всякакви Десислави да не се натискат за политици, тъй като ще им бъде забелязана сметката, както я видяха на Иванчева. Политиката е непокътнат терен за партийните юнаци.

- Агитпроп резултат пред европейците за репресивните промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и съответно за прехвърлянето на делата за корупция в Специализирания съд: вдругиден, когато Спецсъдът съвсем несъмнено ще задържи с непрекъснат арест Иванчева и заместничката й, а най-много в случай че и Апелативният спецсъд удостовери задържането, което при такова тежко обвиняване, наказуемо с до 30 година затвор, най-вероятно ще стане - то постигнатият резултат звучи по този начин: ето, поправихме Наказателно-процесуален кодекс и резултатът е изтъкнат.

А в случай че делото влезе един ден в съда (по Гешев) за разглеждане всъщност на обвиняването, този ден ще е толкоз отдалечен (показва го практиката на този тип разследвания), че до тогава настоящето представление ще бъде потънало в давност и даже присъдата няма да възбуди обществото.

Не е и нужно. Целите са реализирани в този момент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР