Ден след Неделя Сиропустна, когато си искаме прошка, темата за

...
Ден след Неделя Сиропустна, когато си искаме прошка, темата за
Коментари Харесай

Андрей Янев: Прошката е светлината, която може да промени нас и цялото ни съществуване

Ден след Неделя Сиропустна, когато си желаеме амнистия, тематиката за прошката и нейното значение за изкуството и индивида разяснява в " Нашият ден " художникът Андрей Янев.

 “Прошката е светлината, която може да промени нас и цялото ни битие. Когато простиш или ти простят, един камък пада отнякъде, който ти е тежал, и една светлина те обгръща. Това е един катарзис, в който човек изпада, само че би трябвало да го стори. В това е величието на Християнството.

Хората, които се вълнуват от това, носят онази парченце на творчеството и Божия дух го въплъщават в творби – книги, картини и всичко друго, което ги вълнува. Този непрекъснат кръговрат в нашите връзки е извънредно значим и това, което се случва.

 Когато човек има мощна религия, страхът го няма. Вярва в това, че човек би трябвало да свърши на тази земя това, за което е пристигнал.

Следващата ми галерия ще бъде напълно скоро, март месец. “ Атон в рисунки и фотографии ” взаимно с проф. М. Дачев в изложба “Средец ”.  Откриването е на 23 март от 18.00 часа. “

Чуйте диалога в звуковия файл.

 Андрей Янев е роден през 1965 година в Бургас. Завършва НХА – компетентност стенна живопис. Специализира живописен гланц в Санкт Петербург, Русия.
За интервала 1982–2017 прави над 60 независими изложения в страната и в чужбина: София, Варна, Стара Загора, Балчик, Пловдив, Бургас, Словения, Гърция, Англия, Белгия, Корея, Полша, Съединени американски щати, Унгария, Италия, Хърватска, Турция, Австрия и други Участва в национални и интернационалните пленери. През 2004 година в международното списание ”INTERNATIONAL ARTIST ” показва България като създател от Балканите. 

Съорганизатор е на фестивала “Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета ” и е съавтор, съорганизатор в национални и интернационалните планове за работа с деца взаимно с “Академия за детско творчество – ДАЯ ”. Носител е на голям брой влиятелни награди от национални и интернационалните състезания.
 Снимки: www.andreyyanev.com
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР