Ден преди войната в Украйна да навърши един месец ситуацията

...
Ден преди войната в Украйна да навърши един месец ситуацията
Коментари Харесай

Унищожена лаборатория в Чернобил. 100 хил. души в капан в Мариупол. Храната в окупирания Херсон свършва

Ден преди войната в Украйна да навърши един месец обстановката в най-критичната ѝ точка – южния град Мариупол продължава да се утежнява. Украйна заяви, че най-малко 100 хиляди цивилни в града желаят да го изоставен, само че нямат опция за това, тъй като липсват безвредни коридори за напускането му. Беше обявено и за прекъсване на филантропичен ескорт към града от страна на проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се Донецка национална република (ДНР).

По данни на източник от Пентагона в Азовско море, наоколо до крайбрежието на Мариупол, към този момент са се събрали няколко съветски кораба, който са там за да бомбардират града.

Вицепремиерката в Киев Ирина Варешчук сподели, че избавителните екипи към този момент не могат да се приближат към в града поради непрекъснатия съветски обстрел. Русия упреква Украйна за неналичието на филантропични коридори, както и поради отхвърли на Киев да съобщи Мариупол в ръцете на съветската войска. От Москва излязоха с информация, че са евакуирали 68 хиляди поданици на южния град без помощта на кабинета на президента Володимир Зеленски .

Във вторник стана ясно, че обстановката се утежнява и в окупирания от руснаците град Херсон . Украйна заяви, че в града на изчерпване са храната и медицинските консумативи. От Киев оповестиха, че Русия пречи на искащите да се изтеглят. На няколко пъти в Херсон се организираха всеобщи митинги против съветската окупация.

Западните разследващи служби не престават да оповестяват за закъснение в настъплението на съветските бойци. Пред медиите чиновник на Пентагона, поискал анонимност, разгласи, че забавянето е подбудено от дефицит на храна, гориво, само че също по този начин и на подобаваща екипировка за студеното време. По данни на американското военно министерство съветските бойци са затруднени и с връзката между тях.

В същото време представителят на Кремъл Дмитрий Песков акцентира, че никой даже не си е и помислял в миналото, че „ специфичната военна ” интервенция в Украйна ще отнеме единствено няколко дни. Той не изключи изцяло и опцията. Тази позиция беше наказана от Вашингтон.

Украинската организация, която дава отговор за сигурността в затворената нуклеарна централа в Чернобил, заяви че в комплекса е била унищожена лаборатория, която се е занимавала с безвредното предпазване на радиоактивните боклуци. Лабораторията съдържа „ високоактивни проби и проби от радионуклиди, които в този момент са в ръцете на врага, който, надяваме се, ще навреди на себе си, а не на цивилизования свят ”, се споделя в изказването на организацията. Тя е била издигната през 2015 година с поддръжката на Европейската комисия. Русия завзе контрола на нуклеарната централа още в първите дни на войната.

През нощта съветският президент Владимир Путин и френският му сътрудник Еманюел Макрон организираха следващ телефонен диалог между тях. Двамата са разискали договарянията сред Москва и Киев. В международните медии се появи информация, че идната стъпка на Запада ще бъде изключването на Русия от формата Г-20. Очаква се това да се случи при визитата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Брюксел в четвъртък.

На 24 февруари Русия атакува Украйна. Инвазията на съветската войска стартира от три страни - на изток от Русия, на север от Беларус и на юг от нелегално анексирания полуостров Крим. В страната починаха хиляди цивилни, както и хиляди бойци от двете армии. Досега Украйна напуснаха 3,3 млн. бежанци, които са главно дами и деца.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР