Ден преди Турция официално да отбележи годишнината от неуспелия опит

...
Ден преди Турция официално да отбележи годишнината от неуспелия опит
Коментари Харесай

Турският посланик хвърли бомбата! Гюлен има структури и в България

Ден преди Турция публично да означи годишнината от неуспелия опит за прелом на 15 юли 2016 година, турският дипломат в България Сюлейман Гьокче даде конференция, на която хвърли бомбата, заявявайки, че пипалата на считаната за терористична организация на проповедника Фетуллах Гюлен, която съгласно управляващите стои зад пуча, " има структури в 150 страни, в това число и в България ".

По думите му " става дума за фетиш към личността, който изисква цялостно послушание ".

Представителят на Анкара у нас бе безапелационен, че това не е бил боен прелом, а " пуч, проведен от хунтата на Гюлен ". По думите му " само ФЕТО е виновна за метежа ".

Гьокче повтори и в България опорната точка на президента реджеп Ердоган, че Турция е очаквала повече взаимност от останалите европейски страни.

" Опитът за прелом в Турция не беше ориентиран само към президента Ердоган, а към демокрацията ", сподели Сюлейман Гьокче, повтаряйки друга опорна точка на управляващите в Анкара. И посочи: "Пуч, проведен от хунта”.

Турският дипломат назова нелепи и отвратителни изказванията, че опитът за прелом е инсцениран. Той се надява скоро изключителното състояние в страната му да бъде анулирано и акцентира, че " няма тъпчене на човешките права и демокрацията, а опит за баланс в името на това Турция да се защищити от гнет ".

Посланикът изясни, че се води следствие против 169 000 души. "Около 50 000 от тях са били арестувани и задържани и против тях е почнало правосъдно произвеждане. Останалите от разследваните лица бяха освободени, защото се счете, че против тях няма задоволително доказателства за покачване на обвинение”, съобщи той.

По думите му не са правилни известията за стотици хиляди задържани и добави, че се проверяват случаите, в които управляващите са надвишили пълномощията си при арестувания.

В отговор на въпрос дали турските управляващи подкрепят партията на Лютви Местан, турският дипломат изрично го отхвърли.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР