Ден преди срещата на върха във Вилнюс съюзниците от НАТО

...
Ден преди срещата на върха във Вилнюс съюзниците от НАТО
Коментари Харесай

Удар срещу Путин! Турция даде зелена светлина на отбранителните планове на НАТО

Ден преди срещата на върха във Вилнюс съдружниците от НАТО са постигнали единодушие по отбранителни проекти, в които в детайли се разказва по какъв начин Алиансът ще реагира на съветска офанзива.

 

Пакетът от документи съдържа 4000 страници, съобщи ДПА.

 

Новината беше доказана от " Ройтерс ", които цитират петима дипломати, и от Associated Press.

 

Планът е бил задействан, откакто Турция се е съгласила повече да не пречи на реализирането му.

 

Това е следващ дипломатически удар на президента Реджеп Ердоган по съветския деспот Владимир Путин, откакто той разгласи, че ще пусне Швеция в НАТО, пусна командирите на полка " Азов " още веднъж в Украйна и даде обещание помощ на Володимир Зеленски, в това число посредством цех за дронове " Байрактар " на украинска територия.

 

В продължение на десетилетия НАТО не виждаше потребност от огромни отбранителни проекти, защото водеше по-малки войни в Афганистан и Ирак и беше сигурна, че постсъветска Русия към този момент не съставлява екзистенциална опасност, написа " Ройтерс ".

 

Но защото най-кръвопролитната война в Европа от 1945 година насам бушува навръх границите на Алианса, в този момент той предизвестява, че би трябвало да разполага с всички проекти доста преди да избухне спор с равносилен съперник като Москва.

 

Турция блокираше утвърждението на по този начин наречените " районни проекти " на НАТО - поради формулировките на географски места като Кипър.

 

" Отлично за Алианса. Турция трябваше да направи компромис ", съобщи един от източниците на осведомителната организация. Като обрисува районните си проекти, НАТО ще даде на страните и насоки по какъв начин да модернизират своите сили и логистика. Необходимостта да се финансира тази фундаментална смяна е една от аргументите, заради които водачите ще покачат задачата на алианса за военни разноски във Вилнюс, като трансфорат сегашната цел от 2% от националния Брутният вътрешен продукт в минимално условие. 

 

Представители на НАТО считат, че цялостното осъществяване на проектите ще отнеме няколко години, макар че акцентират, че Алиансът може да се включи в борба неотложно, в случай че се наложи.

 

Още преди месеци стана ясно, че във Вилнюс НАТО ще утвърди хиляди страници секретни военни проекти, в които за първи път от времето на Студената война ще бъде разказано по какъв начин Алиансът ще отговори на съветско нахлуване.

 

" Основната разлика сред ръководството на рецесии и груповата защита е следната: Не ние, а нашият съперник дефинира графика ", сподели през май адмирал Роб Бауер, един от висшите военни чиновници на НАТО.

 

" Трябва да се подготвим за това, че спорът може да се появи когато и да е ". " Съюзниците ще знаят тъкмо какви сили и качества са нужни, в това число къде, какво и по какъв начин да разположат ", съобщи тогава ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг по отношение на строго секретните документи, които, както по времето на Студената война, ще дефинират съответни войски за отбрана на избрани райони.

 

С това се формализира развой, провокиран от анексирането на Крим от Русия през 2014 година, което накара западните съдружници за първи път да разположат бойни елементи на изток, като Англия, Канада и Германия поеха управлението на една от балтийските страни.

 

Според организация ДПА в документите в детайли е разказан редът за отбрана на сериозните територии на НАТО и отбраната при изключителни обстановки. Посочени са и нужните за тази цел военни сили - освен сухопътни, военновъздушни и военноморски, само че и кибернетични и галактически сили.

 

Очаква се тези решения да бъдат доказани през днешния ден или на следващия ден в литовската столица.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР