Демонстрации на икебана и кири-е са сред останалите събития от

...
Демонстрации на икебана и кири-е са сред останалите събития от
Коментари Харесай

София се докосва до японско кино след седмица

Демонстрации на икебана и кири-е са измежду останалите събития от програмата

Общо 5 прожекции на японски филми ще бъдат излъчени в рамките 33-тите Дни на японската просвета в България идната седмица. Първата от тях е на 18 октомври като част от Японската галавечер на CineLibri, а останалите 4 – в „ Панорама на японското кино “ сред 20 и 23 октомври. И петте министър председатели ще се състоят в столичния Дом на киното.

Програмата на Дните на японската просвета продължава с цялостна мощ към този момент втори месец, като още на следващия ден, 14 октомври, следва да бъде открита изложбата „ Японските изкуства – хубост и мъдрост ” в Ларгото в София. Началото е от 18:30 ч. в подлеза на метростанция „ Сердика “, входът е свободен, а уредници са Сдружение за икебана „ Кагецу ”, „ Чадо Урасенке Танкокай България ”, Клуб „ Отагай ” и Международна фондация „ Св. Св. Кирил и Методий ”. Освен галерия на композиции икебана, в 4-дневното събитие се включват също лекция и проява на чайна церемония  (15 октомври от 10, 13 и 15 ч), ревю на японски кимона и български носии (15 октомври от 13 ч),,  както и презентация на тематика: „ Японските изкуства – въздействие на религиозни, метафизичен, политически и публични фактори ” (16 октомври от 10 ч).

В събота, 15 октомври, ще бъде открита още една галерия, този път с с наградени рисунки от 17-тия Световен конкурс за детско хайку „ Градове “. Входът и за нея е свободен, а мястото на осъществяване е Столична библиотека, зала „ София “ (пл. „ Славейков “ 4).  Експозицията ще показа творбите на 25 български деца, наградени в съревнование за хайку с рисунка на тематика „ Градове “ на фондация JAL – Япония, със съдействието на Български хайку съюз. Изложбата ще продължи до 19 октомври.

На 18 октомври е японската галавечер на CineLibri и прожекцията на кино лентата „ Тонби “ в Дома на киното. На същото място от 20 до 23 октомври в границите на Панорамата на японското кино феновете могат да видят „ Красива звезда “ по претекстове на новела от Мишима Юкио, „ Банан? По това време на нощта? “, „ Мечът на умиротворението “ и „ Почти знамение “.

Предпоследното събитие от тазгодишното издание на „ Дни на японската просвета в България “ сплотява три концерти под мотото „ Пулсът на Япония в сърцето на България “. С концертно турне във Варна, Пловдив и София надлежно на 20, 22 и 24 октомври дуо Велина Петкова – цигулка и Юске Хосака – пиано – докторанти от Национална музикална академия „ Проф. П. Владигеров “, ще изпълнят японска камерна и клавирна музика. Програмата включва премиерно осъществяване за България на Соната за цигулка и пиано от Акира Ифукубе, както и други творби от емблематични за Япония композитори като Тору Такемицу и Даи Фуджикура и има за цел да разпространява японската класическа музика в България.

„ 33-тите Дни на японската просвета “ ще приключат с цели 4 уикенда с Кири-е Академия в границите на ноември. Уикенд сесиите ще се проведат в София и изискват предварителна регистрация. Организатор е Сдружение с нестопанска цел „ НАКАМА “, а поддръжка – както и за останалите събития – е оказана от Посолство на Япония в Република България. Kири-е е познато в България относително неотдавна, само че напоследък набира все по-голяма известност измежду феновете на Япония и японските изкуства. Академията цели да надгради над работилничките, които по принцип се организират по време на разнообразни събития и да помогне на хората с интерес към кири-е да добият повече познания по тематиката, да опитат разнообразни техники и материали и други Фокусът на заниманията ще бъде върху цветното кири-е.

Актуалната стратегия и информация може да бъде следена на и, като евентуални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР