Демокрацията е застрашена в България и ЕС само подкопава собствения

...
Демокрацията е застрашена в България и ЕС само подкопава собствения
Коментари Харесай

Анализ на ”ОpenDemocracy”: Демокрацията е застрашена в България, а ЕС само подкопава собствения си авторитет

Демокрацията е застрашена в България и Европейски Съюз единствено подкопава личния си престиж, като не дава ясно да се разбере, че няма да толерира това. Може ли Европа да го направи? Американското посолство в София е изрече в поддръжка на митингите. Известно е, че Европейски Съюз желае да не бъде виждан да взема страна в политиката на държавите-членки. Но би трябвало да има ясни граници на тази политика на невмешателство, когато е заложено действието на демокрацията.
Това се споделя в обстоен разбор и коментар са събитията в България озаглавен оповестен от основаната в Лондон самостоятелна световна медийна организация „ ОpenDemocracy “*. Авторът Майкъл Евънс показва пред международната си публика, както протичащото се в страната ти, по този начин и обстоен роман за политическата и правосъдната система и медийната среда, правейки исторически препратки и цитирайки редица други разбори, мнения в международните медии и документи на европейски институции. Едно от предложенията които прави, откакто подлага на критика предложенето на да бъде понижен броят на депутатите у нас, е да се сътвори втора камара на Народното събрание, която да е гаранция за контрола и качеството на законодателния развой.

" Един от най-известните публицисти в страната е таксиметров водач, който не може да откри работа на никое място в бранша. Правителствата погрешно употребяват средствата на Европейски Съюз за разпространение на личния си дневен ред, а държавната телевизия, Българска национална телевизия, в този момент се ръководи от шеф, който е необятно считан за неквалифициран за тази работа и въобще за държавен чиновник. ", се споделя в разбора по отношение на медийната среда.

Един от изводите на създателя е, че " до момента в който не се развие просвета на безпристрастност на държавната работа, с открита и уважавана кариерна конструкция, демокрацията не може да се развие в страната, както е другаде в Европа. "

Ето целия разбор на международната организация:

Нахлуването в администрацията на българския президент и карцерът на двама от чиновниците му през юли се оказаха сламата, която счупи гърба на камилата. В съпоставяне със прилежаща Румъния, българите не са склонни да излязат на улицата през последните години, като последните огромни митинги са през 2013 година Но този акт и предшестващите го събития доведоха до продължаващи демонстрации в центъра на София, които сега са в девета седмица.

На Христо Иванов, някогашен министър на правораздаването във второто държавно управление на Борисов, който в този момент се трансформира в звучен критик, може да се припише сполучливото активизиране на необятното неодобрение, което от дълго време тлееше. Протестиращите упорстват за оставката на държавното управление на Бойко Борисов, неговото трето и само досега, което не е завършило прибързано, и назначението от президента Румен Радев на служебно държавно управление за контрол на предварителни избори. Освен това те приканват за оставката на основния прокурор Иван Гешев, както и за промени, които да отстранен дългогодишните провали във връзка с върховенството на закона.

След като измамата с преструктурирането в кабинета не съумя да успокои съперниците му, на 14 август министър председателят Бойко Борисов предложи да се свика Велико национално заседание и да се реформира Конституцията за първи път от 1991 година По-конкретно той предложи да се понижи броят на народните представители от 240 до 120, в допълнение към редица други промени, в това число притеснителното унищожаване на преамбюла на сегашната Конституция, която гласи, че висшият принцип, ръководещ България, са човешките права и достолепието и сигурността на нейните жители. Журналистите побързаха да се подиграят на граматическите и правописни неточности, подхвърляйки оферти от Борисов план и грешките в описанието на българския герб.

Великотърновската Конституцията от 1879 година, която открива България като страна образувана след Османската империя, постановява, че страната ще се ръководи от Народно заседание и че всички обширни конституционни промени би трябвало да бъдат направени от Велико национално заседание. От 1991 година обикновенното се състои от 240 представители, а Великото от 400 представители. Именно последното Борисов предлага да се свика за първи път. Сред неговите оферти, може да се означи, е той желае да се отстрани разграничението сред нормално и велико заседание, като по този метод разрешава на всяко национално заседание в бъдеще да одобри нова конституция и да трансформира коренно политическата система. Това дружно с предлагането за унищожаване на позоваването на преамбюла на правата може единствено да повдигне съществени въпроси по отношение на ориста на демокрацията в България, оставена на милостта на Борисов.

Идеята за осъществяване на Велико национално заседание излиза напълно ненадейно, защото върховенството на закона, а не конституционните въпроси, са преобладаващи в последните политически диспути. Първоначално може да наподобява изненадващо, само че действително кабинетът на основния прокурор е достигнал застрашителни размери и е щръкнал над политиката на страната. В България казусът не е, както при правосъдните промени в Унгария или Полша.

По-скоро е неспособността в миналото да се реформира значително институцията, основана през 1947 година, в разгара на сталинизма, не отслабването й. Високото равнище на легитимност на социалистическия режим значи, че новата конституция, основана през 1991 година, не е толкоз коренно друга от другаде в източния блок.

Българският основен прокурор

Системата понастоящем е построена по метод, по който просто няма надзор и баланс, които да попречват държанието на българския основен прокурор, позиция, която значително е в политическата услуга на държавното управление. Носителят на тази служба има дейно ръководство на цялата правосъдна система и може да спре всяко следствие, в това число хипотетично против него. Това докара до държание, достигнало най-ниско равнище в шокираща поредност от събития, при които върховен прокурор беше погубен след отправяне на мощни рецензии към тогавашния основен прокурор (б.р. – тогава поста заема Никола Филчев, който в този момент е консултант на сегашния основен прокурор Иван Гешев). Този отблъскващ епизод в никакъв случай не е бил обяснен приемливо от следователите или правната система в страната. Семейството на убития завежда дело „ Колеви против България “ в Европейския съд по правата на индивида, чието решение беше, че България би трябвало да се ангажира с обширни промени на прокуратурата.

За интервал от повече от десетилетие, което значително съответствува с държавните управления на Борисов, той не съумява да го направи. В резултат на това, както твърди Радосвета Василева, помощник към Юридическия факултет на Лондонския University College: „ България е трайно раздрана от кавги във връзка с неслучайно разпространяване на делата, злоупотреби със съдии и прокурори, които се опълчват на политически поръчки, целеустремено заличаване на доказателства от управляващите и така нататък ”. През последните години България е неведнъж осъждана за нарушавания на член 6 от Европейската спогодба за правата на индивида, защото не е осигурила правата на обвинени. Специализираният съд за проведена престъпност, паралелна система от съдилища, сякаш основана за битка с корупцията, не съумя да осъди нито един политик (за разлика от Румъния, където десетки са били затворени, в това число водачът на ръководещата социалдемократическа партия предходната година), само че е неодобрен от правни анализатори, че не е обезпечил обективен развой. Освен това има проблеми и с Висшия правосъден съвет, който дава отговор за всички решения и кадровата политика във връзка с магистратите. Той има преимущество измежду членовете, които са политически назначения и не действа като саморегулиращ се правосъден орган.

Затваряне на очите

При изискванията на участие в Европейски Съюз България е обект на Механизма за съдействие и инспекция (CVM). Комисията на Юнкер или е била необикновено наивна, или съзнателно сляпа при издаването на поредност от отчети, които одобряват държавната линия и които не са съумели да проучат обстановката с нещо, което се приближава до изчерпателност. Може да се подозира, че както в тази ситуация с Орбан в Унгария, потребностите на партийното ръководство на Европейската национална партия, в която членува партията ГЕРБ на Борисов, изтласкаха демократичното действие на държавите-членки. Докладът за CVM за 2018 година безразсъдно разгласи, че са затворени три от шестте критерия - за правосъдната самостоятелност, правната рамка и проведената престъпност. Европейски магистрати за народна власт и свободи бяха измежду редицата органи, които стачкуваха, че заключенията от отчета за 2018 година не са достоверни. Не е загадка, че правосъдната система в България не е самостоятелна. Говорейки за водача на Движение за права и свободи, партията, която притегля поддръжката си най-много от турското малцинство в страната и която постоянно взима решения в Народното събрание, в изявление през 2014 година Борисов беше прям във възхищението си: „ Доган беше първият, който осъзна, че в случай че имаше медийна империя и надзор над правосъдната власт, той можеше да ръководи “.

Велико национално заседание може да бъде свикано единствено по самодейност на президента или половината от членовете на елементарното национално заседание. Но това би трябвало да бъде утвърдено от две трети от членовете на единствената парламентарна камара, цифра, която наподобява отвън обсега на Борисов. Неговите съдружни сътрудници, Обединените патриоти, алианс от националистически партии, отхвърлиха предлагането на премиера и обявиха, че търсят единствено конституционни промени, с цел да създадат наложително гласуването, да възстановят военната работа и да забранят еднополовите бракове.

Последните две са популистки оферти, които биха могли да бъдат утвърдени и евентуално ще имат поддръжката на електората. Задължителното гласоподаване е мярка, обичана от политиците на всички места и работи в Белгия, Австралия и на други места, само че е изоставена от Холандия през 1970 година Привидно има избрана демократична логичност, само че има заплаха да заварка, която прикрива степента, в която гласоподавателите са отчуждени от политиката. По подигравка на ориста някои проучвания настояват, че това води до сдържаност, до неодобрение на популистки политици, като тези, които в този момент оферират тази мярка в България.

Многообразните проблеми, пред които е изправена страната, явно не плачат за нова конституция, с цел да се оправят с тях. Създаването на самостоятелна правосъдна система и прокуратура би могло да се реализира посредством естествени законодателни старания с минимална воля на изпълнителната власт. Има и редица елементарни промени в метода на осъществяване на гласуването, които биха могли да спомогнат за поощряване на демократичното присъединяване и представителност. Повече българи работят в чужбина, в сравнение с в България, само че Борисов се опълчва на въвеждането на каквато и да е форма на гласоподаване, която не е била персонална в продължение на доста години. При липса на електронно или пощенско гласоподаване, в деня на изборите пред българските посолства в чужбина се образуват дълги опашки от гласоподаватели. Изследвания на други места демонстрират, че улеснението на гласуването, което да не лишава доста време, усилва изборната интензивност.

Съкращаването на народните представители

Ключовото предложение на Борисов за понижаване на броя на членовете на Народното събрание на половина е явен популистки трик. Проблемът е в прекомерно простата предумисъл на политиците - да се създадат по-малко, само че да се желаят по-големи заплати и разноски - тъй че по-малкото е явно решението. По подигравка на ориста, намаляването на броя на депутатите също е политическа ловкост, която постоянно е известна измежду хората в изпълнителната власт, които се уморяват от усложненията. През 2011 година Дейвид Камерън се опита да редуцира английската Камара на общините от 650 на 600 членове, предложение, дефинитивно отказано от Борис Джонсън през март тази година. Издръжката на депутатите е усложнение в доста години. Но до момента в който парламентаристът сигурно печели повече от служител на реда или здравна сестра, функционалностите, които извършват, са скъпи за демокрацията, както във финансово, по този начин и в по-нематериално отношение. Британското предложение би икономисало оскъдните 12 милиона паунда пари от кламери, когато се преглежда в подтекста на разноските на държавното управление като цяло.

Ключовият проблем при всяко понижаване на броя е, че той понижава броя на членовете, които са самостоятелни от държавното управление. Това са точно тези политици, които най-вероятно ще слагат под подозрение дейностите на изпълнителната власт и ще я призоват за отговорност. Може да се счита, че главната функционалност на Народното събрание е да гласоподава законодателство, само че във всяка добре функционираща модерна народна власт би трябвало да преглежда освен законодателните оферти, само че и по-общо работата на държавното управление. В английската система другите комитети за асортимент може да извършват по-важна функционалност от по-известните, чиято сцена в основата. В България, откогато Борисов получи властта преди повече от десетилетие, имаше деен опит от страна на държавното управление да предотврати действителния надзор над законодателството и неуспеха да се показват доказателства за това, които са рутинни във функциониращите демокрации.

Втора камара на Народното събрание

Необходимостта от по-добър надзор на изпълнителната власт значи, че има съществени причини не за понижаване на броя на българските депутати, а за възобновяване на втората камара на Народното събрание. При Търновската конституция България има двукамарен парламент, само че едната камара е отстранена с идването на комунизма и не е възобновено след 1989 година Вярно е, че втора камара на Народното събрание не е наложително изискване за народна власт, макар че има следена наклонност в международен мащаб през последните години от еднокамаризъм към двукамерализъм. Учените постоянно следят, че тези страни, които имат втората система, постоянно се показват доста по-добре при показване на районните ползи, макар че явно зависи по какъв начин се избира или назначава втората камара. В Европа на локалните управляващи се отрежда значима роля, а седемнадесет народи на континента, които имат втора камара, оферират редица разнообразни модели, на които българите могат да се опират. Като се има поради, че е общоприето, че селските региони на страната са в рецесия, като икономическият и културен капацитет се всмуква от София и няколко други провинциални центъра, това би било главната причина за връщане към двукамерализма.

Връзката сред страната и нейното голямо емигрантско население също е необикновен проблем за България. Един от методите за решение на това би бил втора камара да следва модела на френския Сенат и да съдържа редица представители на българи, живеещи в чужбина. Освен съответното посланичество на провинциални и задгранични ползи, това, от което българският законодател обезверено се нуждае, е по-задълбочен надзор както на законодателството, по този начин и на изпълнителната власт. Отново изследванията демонстрират, че с двете камари постоянно вършат това по-добре от еднокамерната система. Яростните инквизитори на Сената на Съединени американски щати са добре познати от драми и документални филми, само че даже и най-скромните членове на втора камара могат да допринесат доста за ефикасното действие на демокрацията, като всекидневно приканват изпълнителната власт към отговорност и посредством деликатно изследване на законодателството.

Медии и неправителствени организации

Ефективността на всяка народна власт зависи, несъмнено, освен от нейните парламентаристи. Степента, до която последните са подложени на надзор от страна на медиите, неправителствените организации и даже държавните чиновници в хода на строго изследване на изпълнителни оферти, е от решаващо значение за действието на демокрацията. През последните години българските медии от ден на ден попадат в плен на притежатели с персонални ползи, които неведнъж премълчават следствия. Един от най-известните публицисти в страната е таксиметров водач, който не може да откри работа на никое място в бранша. Правителствата погрешно употребяват средствата на Европейски Съюз за разпространение на личния си дневен ред, а държавната телевизия, Българска национална телевизия, в този момент се ръководи от шеф, който е необятно считан за неквалифициран за тази работа и въобще за държавен чиновник.

Неправителствени организации секторът се сви доста след присъединението към Европейски Съюз, защото донорските средства от чужбина пресъхнаха, а налице бе неправилно очакване, че страната бързо ще премине към самофинансиране, изцяло нереалистично очакване, имайки поради какъв брой доста България изостава стопански. Има незабавна потребност от по-голяма поддръжка от страната и от изобретателна стратегия за финансиране от Европейски Съюз, ориентирана особено към обстановката в страната. В дълготраен проект жителите би трябвало да бъдат образовани по отношение на позитивната роля, която могат да имат в смяната, и да обезсърчат актуалната процедура да концентрират всички упования върху страната.

Културата и гражданското общество


Какво ще се случи по-нататък в България значително зависи, както би трябвало, от нейните жители. Всички признаци са, че протестиращите този път няма да бъдат отстранени, както в предишното. Въпреки това същността на Борисов не го е напуснала. Конституционните промени, които той предлага, са груба операция, с цел да останат на власт. Реформите на върховенството на закона са това, което е най-много явно належащо, както и доста работа за одобряване на контрола върху демокрацията в българското общество. Ако би трябвало да се подхващат конституционни промени, това, което би било належащо за възстановяване на демократичното действие, е повече парламентаристи, а не по-малко. Прости стъпки като електронно и пощенско гласоподаване биха могли евентуално да подобрят демократичното присъединяване. Но функциониращата народна власт не се отнася единствено до Народното събрание и пред нас остава голяма задача да се сътвори оня тип политическа просвета, който се приема за даденост в по-старите съществени страни от Европейски Съюз.

В България, доста преди Борисов да излезе на сцената, цялата държавна работа е всеобщо политизирана. По предписание новото държавно управление ще се ангажира с радикални промени в личния състав, като преди този момент висшето управление е сведено до начални позиции. Както видяхме, непрекъснато се приказва за проблеми с политизирането на правосъдната система. Но до момента в който не се развие просвета на безпристрастност на държавната работа, с открита и уважавана кариерна конструкция, демокрацията не може да се развие в страната, както е другаде в Европа.

Американското посолство в София е изрече в поддръжка на митингите. Известно е, че Европейски Съюз желае да не бъде виждан да взема страна в политиката на държавите-членки. Но би трябвало да има ясни граници на тази политика на невмешателство, когато е заложено действието на демокрацията.

Манфред Вебер, водещият претендент на ЕНП предходната година за ръководител на Европейската комисия, който прекомерно дълго се съгласяваше с унгарския Орбан, бързо излезе с изказване в поддръжка на Борисов. Европейският парламент като институция в никакъв случай не е бил толкоз привлекателен. Заедно с основния прокурор Гешев Борисов беше помолен да даде показания на закрито съвещание на групата за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права на Европейския парламент на 28 август. Вместо това той изпрати вицепремиера, който отговори на въпроси за битка с корупцията с изброяването на триумфите в предварителната защита на контрабандата, остарял трик на ГЕРБ, който съобразителните български медии прекомерно дълго разрешава да остане неоспорен.

Това, че се организира мощна полемика, демонстрира, че европейските парламентаристи не могат елементарно да бъдат излъгани. Това, което сега мощно липсва, е Европейската комисия да заеме твърда и социална позиция. Демокрацията е под опасност в България и Европейски Съюз подкопава личния си престиж единствено в случай че не даде да се разбере, че няма да толерира това.

===

*„ Чрез показване и разбор на обществени и политически проблеми ние се стремим да образоваме жителите да се опълчват на властта и да насърчаваме демократичния спор по целия свят. “, афишират от организацията.

Превод: Диана Йонкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР