Демокрацията беше изправена пред остри, широко разпространени неуспехи в световен

...
Демокрацията беше изправена пред остри, широко разпространени неуспехи в световен
Коментари Харесай

„Фрийдъм хауз“: Глобалната свобода ще спадне рязко през 2023 г., възход на диктаторските режими

Демокрацията беше изправена пред остри, необятно публикувани неуспехи в международен мащаб през 2023 година с принуждение и операции, помрачени от поредност от избори, споделиха от „ Фрийдъм хауз “.

В годишния си отчет финансираната от Съединени американски щати продемократична застъпническа и изследователска група смени класификацията на две страни, понижавайки Еквадор от свободен на отчасти свободен и повишавайки Тайланд от неразполагаем на отчасти свободен. Като цяло, политическите права и гражданските свободи са намалели в 52 страни и единствено в 21 страни са маркирани усъвършенствания. Това се случва в 18-та поредна година, в която световната независимост понижава в доста по-неравномерна наклонност от година по-рано. „ Дори в случай че го разгледате район по район, нормално можем да кажем, че във всеки обособен район записва спад “, сподели съавторката на отчета Яна Гороховская. „ Влошаването е много необятно публикувано “, сподели тя.

Докладът приказва за напъните на ръководещите " да управляват изборната конкуренция, да попречват политическите си съперници или да им попречат да вземат властта " в Камбоджа, Турция и Зимбабве и - несполучливо - в Гватемала и Полша. Еквадор беше намален заради спиране на изборите от нападателни незаконни групировки, в това число убийството на антикорупционния претендент за президент Фернандо Вилависенсио след предизборна тирада.

Тайланд беше нараснал заради конкурентни избори, макар че силите на властта попречиха на младия напредничав Пита Лимяроенрат, чиято партия „ Движение напред “ завоюва най-вече места, да стане министър-председател. „ Това, бих споделила, не е пълномащабна победа за демокрацията или свободата и Тайланд “, сподели Гороховская. Но тя видя като прогрес това, че заелата второ място партията Pheu Thai на някогашния министър председател и магнат Таксин Шинаватра получи позволение да поеме ръководството след години на угнетяване, подкрепяно от военна върхушка.

Най-голямо усъвършенстване по 100-точковата канара на „ Фрийдъм хауз “ означи Фиджи, който завоюва седем точки. Фиджи, посочен като отчасти свободен, организира напрегнати избори през декември 2022 година, в които гласоподавателите смъкнаха Франк Байнимарама, който ръководеше тихоокеанския архипелаг след организирането на анемичен прелом през 2006 година След изборите Фиджи реализира значим прогрес, в това число посредством понижаване на цензурата и изменение на законите за регистрация на гласоподавателите, с цел да усъвършенства присъединяване на дамите, сподели Гороховская. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР