Демократите спечелиха едно място в американския Сенат в щата Джорджия

...
Демократите спечелиха едно място в американския Сенат в щата Джорджия
Коментари Харесай

Тежкото наследство на Тръмп! Демократите поемат контрол над Сената?

Демократите завоюваха едно място в американския Сенат в щата Джорджия и водят в конкуренцията за друго, с което може да си обезпечат надзор над горната камара в Конгреса.

По-късно американският Конгрес би трябвало да сертифицира президентската победа на Джо Байдън, който развой ще бъде придружен от демонстрации на последователи на Доналд Тръмп.

Все още се чакат дефинитивни резултати от борбата сред демократите Рафаел Уорнок и Джон Ософ и републиканците Кели Лoфлър и Дейвид Пърдю в Джорджия. До балотаж се стигна, откакто през ноември никой не съумя да мине прага от 50 %.

Уорнок, баптистки духовник, победи сегашния сенатор Лофлър, с цел да стане първия негър сенатор в историята на южния щат.

Ософ, който на 33-годишна възраст, би бил най-младият сенатор, има дребна преднина пред Пърдю. Окончателни резултати се чака най-рано по-късно през днешния ден.

Над три милиона са дали своят вот авансово по пощата или на място.

Според „ Вашингтон пост “ екзит половете демонстрират разединение по тематиката за доверие в изхода след неспиращите недоказани изказвания на Тръмп за измами в големи мащаби и опорочени избори. За анализатори държанието на президента може да коства успеха на републиканците, защото вярващите на думите му може да са предпочели да не гласоподават.

Ако демократите завоюват двете места от тази борба, демократи и републиканци ще имат еднакъв брой законодатели в Сената. При това състояние новоизбраният вицепрезидент Камала Харис ще има решаващия глас, с което би помогнала при прокарването на законодателни начинания на демократите и новоизбрания президент Джо Байдън.

Изборният ден в Джорджия завърши по-малко от 24 часа преди взаимно съвещание на двете камари на конгреса за публично приемане резултатите от президентските избори, извоювани безапелационно от Байдън.

Докато тече този развой, хиляди последователи на Тръмп ще се стекат по улиците на Вашингтон за митинг. Очакванията за повишаване на напрежението накараха управляващите да вземат ограничения, с цел да предотвратят конфликти сред крайнодесни последователи на президента и локални деятели за цивилен права.

Събитията в поддръжка на Тръмп започнаха още във вторник на фона на засилено наличие на полицията и Националната армия.

Самият Тръмп заяви, че ще произнесе тирада по време на шествие – част от митингите в негова поддръжка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР