Демократичните държави в целия свят осъдиха бруталните и нечовешки атаки

...
Демократичните държави в целия свят осъдиха бруталните и нечовешки атаки
Коментари Харесай

Как Китай и Русия на практика застанаха на страната на Хамас

Демократичните страни в целия свят осъдиха бруталните и безчовечен офанзиви на терористите от Хамас против цивилни хора в Израел. От друга страна Русия и Китай, които са членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, заявиха, че страните в спора би трябвало да покажат въздържаност и да не ескалират повече обстановката. Така диктаторите Си Дзинпин и Владимир Путин за следващ път показват пред международната общественост, че интернационалното право няма да бъде годно в новия международен ред, който те желаят да наложат.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който обича да съпоставя своята Турция с Османската империя и има сходни имперски фантазии като тези на Путин и Си, също прикани за въздържаност и двете страни. Нееднократно Ердоган е опитвал да завоюва хората в арабския свят на страната на Турция посредством радикална антиизраелска политика. В същото време той избегна да бъде замесен в лагера на Путин и Си, които от ден на ден се отдалечават от цивилизованите правила, открити от Организация на обединените нации. Анкара да вземем за пример продължава да поддържа връзки с нападнатата от Русия Украйна. Турският президент осъди териториалните обири на Москва и изиска окупираните земи да бъдат върнати на Киев.

Студеният комунистически уред не съчувства

От друга страна околните съдружници Русия и Китай напълно разчитат на най-големия зложелател на Израел - Иран, във войната в Украйна, в която интензивно се употребяват ирански дронове. Диктаторите от Москва и Пекин пък се снимат с високопоставени представители на иранския режим.

Без Иран Хамас и Хизбула нямаше да разполагат с потенциал да атакуван Израел от линията Газа и Ливан. С сякаш благородното обявление на неутралитет, Русия и Китай  всъщност застават на страната на Хамас.

В изказването на Министерството на външните работи на Пекин, терористичната организация нито бе упомената, нито бе наказана. Лишеното от състрадание изказване на студения уред на комунистическата партия вярно бе разкритикувано, в това число и от водача на болшинството в американския Сенат Чък Шумър. Той беше шокиран, че избиването от Хамас на повече от 250 младежи по време на музикален фестивал не е провокирало никакво състрадание.

Могат ли Москва и Пекин да поддържат Иран военно?

Но съпричастност не може да се чака от Пекин за сходно нещо. През 1989 година светът стана очевидец по какъв начин китайското управление избиваше личните си младежи, които стачкуваха спокойно за повече независимост в изолираната страна. Твърди се, че десетки хиляди са били убити от армията в първите дни на юни същата година. И до през днешния ден говоренето за клането на площад Тянанмън в Китай е строго неразрешено под опасността от строги наказания.

В актуалната геополитическа обстановка, която е по-сложна, в сравнение с е била отдавна насам поради държанието на Китай и Русия, съществува заплахата Москва и Пекин да поддържат военно Иран в неговата битка против Израел. Точно както и при други спорове в свободния свят, Путин и Си ще разчитат на обстоятелството, че Израел е ненавиждан в някои елементи на света. Двусмислените приказки за сдържаност, посредством които съзнателно се заобикаля да се уточни кой носи отговорност за закононарушенията, евентуално ще бъдат чути от подобаващите хора, в това число и измежду някои групи в свободния свят, обвиняващи самите израелци за бруталната офанзива, на която те бяха подложени.

За страдание Си и Путин могат да бъдат сигурни, че заставайки на страната на Хамас, Иран и в последна сметка на интернационалния тероризъм с главен източник Техеран, те ще могат да се възползват от разделянето в западните общества, с цел да прокарат дневния си ред. В последна сметка както Путин, който към този момент иницира война,така и Си, който на следващия ден би могъл да сложи началото на инвазия в демократичната островна страна Тайван, би трябвало да са удовлетворени, че Съединени американски щати в този момент ще би трябвало да концентрират вниманието си и върху войната на Хамас против Израел. Ход, който би оставил на Вашингтон по-малко свободнен запас за противопоставяне на машинациите на двамата диктатори.

***

Александър Гьорлах е старши теоретичен помощник в Съвета по нравственос в интернационалните връзки " Карнеги " и теоретичен помощник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР