Демократичната юнионистка партия ще блокира сформирането на ново правителство в

...
Демократичната юнионистка партия ще блокира сформирането на ново правителство в
Коментари Харесай

Блокират сформирането на ново правителство в Северна Ирландия

Демократичната юнионистка партия ще блокира сформирането на ново държавно управление в Северна Ирландия след изборите в четвъртък, до момента в който не бъде изменен или отстранен Протокола за провинцията, уреждащ търговията след Брекзит.

Лидерът на юнионистката партия сър Джефри Доналдсън бе измежду партийните водачи, които се срещнаха в понеделник с министъра за Северна Ирландия Брандън Люис в Белфаст, само че отхвърли апелите на английското и ирландското държавно управление за съставяне на нова администрация на правилото на подялбата на властта, както това е залегнало в Споразумението от Разпети петък.

Националистическата партия " Шин Фейн " завоюва невиждана победа в изборите за парламент и нейният водач Мишел О'Нийл, която по предписание би трябвало да бъде първи министър на Северна Ирландия съобщи, че Демократичната юнионистка партия не би трябвало да си разрешава " да санкционира обществото ". Бойкотът на юнионистите обаче предвещава политическа рецесия. Доналдсън прикани английското държавно управление да се намеси и да предоговори Протокола за Северна Ирландия.

Националистите са за опазване на протокола, тъй като той подсигурява, че няма да възникне твърда граница на остров Ирландия. Сделката обаче слага митническа граница в Северно море за стоките идващи от останалата част на Обединеното кралство в Северна Ирландия и юнионистите настояват, че това не е добре за търговията и че ги откъсва от съюза.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР