„Демократична България“ внесе жалба в Административен съд – Стара Загора

...
„Демократична България“ внесе жалба в Административен съд – Стара Загора
Коментари Харесай

ДБ обжалва отказа на регистрация на листата й в Стара Загора

„ Демократична България “ внесе тъжба в Административен съд – Стара Загора против отхвърли на Районната изборна комисия (РИК) да записва листата ѝ за парламентарните избори на 14 ноември. Жалбата е подписана с електронен автограф (КЕП), съобщи novini.bg.

„ В жалбата са посочени редица погрешни изказвания в акта на РИК, както и редица противозаконни дейности. Добавени са и нови елементи по дейностите на членовете на РИК в Стара Загора на 12 октомври”, декларират от обединението.

Водачът на листата и учител по конституционно право Атанас Славов (на снимката) и Магдалена Овчарова от „ Демократична България “ са дали всички нужни документи на книжен притежател и флаш памет в 16.15 часа във вторник (12 октомври) – 45 минути преди приключването на крайния период. В решението на РИК се твърди, че флаш паметта е била донесена едвам в 18.02 ч.

В жалбата до съда се оспорва изказванието, че паметта е донесена след приключване на периода. И в решението на ЦИК от 14 октомври също се прецизира, че флаш паметта е била предоставена и е била отворена, с цел да се откри какви документи са показани. Освен в 16.15 ч., флаш паметта е била отваряна втори пъти от члена на РИК Станка Хърсева.

„ Всички документи (на книжен и на механически носител) са били показани в период в РИК. Констатацията, че електронните документи са изпратени по електронната поща след 17.00 часа е неправилна, тъй като електронните документи са били показани в РИК на механически притежател в 16.15 ч., т.е. в законоустановния период “, се споделя в жалбата.

Освен това се показва, че забележката в документите за дадени на Атанас Славов устни инструкции (да завери с „ Вярно с оригинала “) е била подписана само от Станка Хърсева, без да се уточни дата и час. Подпис на Славов няма. „ Съответно посочената забележка не съставлява доказателство, че господин Славов е осведомен със наличието на тези инструкции “, се споделя в жалбата на „ Демократична България “.

В жалбата се показва още, че РИК е нарушил разпоредбите, като е върнала флаш паметта на Магдалена Овчарова в случай, че би трябвало да я задържи и съхранява.

От обединението настояват, че това се удостоверява и от протокола на съвещанието: „ Тази флашка беше отворена, бяха тествани цифровите документи и няколко индивида ги видяха, след което в цялата блъсканица дали ще се признава електронния автограф или не, беше върната не на представителя, който нали, а на съпътстващия “.

В жалбата са посочени и нарушаванията на всички закони и регламенти, които се отнасят за потреблението и валидността на квалифицирания електронен автограф, показват още от „ Демократична България “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР