“Демократична България ще внесе проект за решение за изпращане на

...
“Демократична България ще внесе проект за решение за изпращане на
Коментари Харесай

ДБ внася за гласуване военна помощ за Украйна при старта на новия парламент

“Демократична България ” ще внесе план за решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна незабавно след привикване на Народно събрание.

“Демократична България ” изрично упорства президентът Румен Радев да не заема еднолично и зад тила на обществеността позиции по основни за евроатлантическата принадлежност и достолепие на страната въпроси.

Остро осъждаме решението му да бъде единственият държавен глава от Централна и Източна Европа, който отхвърли да се причисли към президентите на, Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония и Черна гора, подписали на 2 октомври декларация против незаконната анексия от Русия на територии на суверенна Украйна. Нещо повече, българският президент укри този собствен акт и едвам след това разгласи претекстовете си за него, се споделя в позицията на Демократична България.

 
Отказът да постави подписа си под взаимния документ дружно с водачите на 9 страни от Централна и Източна Европа е в действителност отвод България да изрази цялостната, в това число военна, поддръжка за Украйна, отвод да жигосах и изиска съд за закононарушенията на агресора, отвод да поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Украйна.
Позиция на Демократична България

Българският президент би трябвало да разбере, че няма легитимност самичък да се произнася по стратегически за България избори и да слага под подозрение нейната евроатлантическа ориентировка. Настояваме президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност с законното политическо посланичество на обединенията от новоизбраното 48-о Народно заседание в него и той да разиска рамката на позициите на българската страна по всички въпроси, свързани с войната против Украйна и политиката на Кремъл към Европейски Съюз и НАТО. Окончателната дума по нея има само Народното събрание.
Позорно е България и Унгария единствени да не поддържат Украйна с директна военна помощ. Това става изключително неотложно, откакто Путин анексира 15% от територията на нападнатата страна. Веднага след свикването на Народното събрание парламентарната група на “Демократична България ” ще внесе решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР