“Демократична България ще предложи въвеждане на преброителни центрове за бюлетини

...
“Демократична България ще предложи въвеждане на преброителни центрове за бюлетини
Коментари Харесай

ДБ ще предложи въвеждане на преброителни центрове на изборите

“Демократична България ” ще предложи въвеждане на преброителни центрове за бюлетини на изборите, заяви някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов пред Българска национална телевизия.

Вместо в СИК да се броят бюлетините, те да бъдат транспортират до РИК, където други хора да осъществят броенето пред камери, е предлагането на Демократична България. 

“Странно беше връщането на хартиената бюлетини. Нямаше съответни причини ”, сподели Божанов. Като такива, по думите му, са били изтъкнати сигурността на машините и компликациите при гласоподаване от по-възрастното население. 

“Отливът от гласоподаватели не е поради машините. Той е поради това, че в следващи парламенти не можем да формираме държавно управление ”, безапелационен бе той. 

Според него хартиеното гласоподаване вкарва доста проблеми в изборния ден и изборната нощ. Инвалидиране на бюлетини и тяхното подправяне са едни от проблемите, които Божанов уточни. “Това единствено по себе си смъква доверието в изборната система и в изборния развой ”, сподели той и добави: “Невалидните бюлетини са главния мотив за какво би трябвало да имаме машини ”. 

Той отхвърли Демократична България да има “притеснения ” поради хартиената бюлетина. “За да отидат повече хора да гласоподават, е значимо ние да дадем гаранции, а не да връщаме система, която е посочила, че с редица неточности в изборната нощ отблъсква гласоподаватели ”, разяснява той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР