Демократична България подаде жалба във Върховния административен съд срещу решение

...
Демократична България подаде жалба във Върховния административен съд срещу решение
Коментари Харесай

ДБ с жалба срещу ЦИК, искат достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване

" Демократична България " подаде тъжба във Върховния административен съд против решение на ЦИК за организацията на машинното гласоподаване. " С нея желаеме да подсигуряваме, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат цялостен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласоподаване, както повелява Изборният кодекс. Необходими са най-малко два работни дни, с цел да бъдат партиите и обединенията уверени, че техните специалисти са имали опция да открият евентуално неточно държание на системата ", споделят Демократична България.

Това би трябвало да бъде осъществено преди довереното създаване на софтуера, а не по време на построяването, с цел да бъде несъмнено, че същият първоначален код, който е бил прегледан, е този, на база на който се построява софтуера, настояват те.

" Настояваме достъпът до изходния код да бъде обезпечен още в границите на процеса по засвидетелствуване, осъществен от Министерството на електронното ръководство, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация ", акцентират те.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР