Демократи за силна България (ДСБ) се разделя с редица кадри.

...
Демократи за силна България (ДСБ) се разделя с редица кадри.
Коментари Харесай

Чистката в ДСБ става брутална! Ген. Атанасов натири още от враговете си, които... 

" Демократи за мощна България " (ДСБ) се разделя с редица фрагменти. Партията, управлявана от ген. Атанас Атанасов, изключи областен ръководител, а други петима напуснаха.

Първа бе изключена Елена Спасова - ръководител на ДСБ в столичния регион " Лозенец ". Във фейсбук тя заяви, че е била изключена от партията на символичната дата 10 ноември поради уронване на престижа на ДСБ. По думите ѝ повода била " инакомислието ѝ ".

Във обявата си Спасова иронично прибавя, че " точно поради така наречен " уронване " моят регион непроменяемо е бил с най-хубави резултати за партията в цялата страна ". След Спасова партията напусна и Цецка Бачкова. Бившият зам. -председател на ДСБ и кандидат за лидерското място през февруари през вчерашния ден разгласи, че напуща.

" Днес взех сложното решение да не бъда повече безгласен съизвършител в превръщането на ДСБ в маргинализиран придатък и комфортна патерица на по-амбициозни политически сили, за жал даже неотговарящи на идеологията и правилата, зад които аз твърдо още заставам ", написа тя във фейсбук.

След Бачкова и Спасова партията напуснаха още Жени Шиер, Иван Димитров - някогашен началник на вътрешния арбитраж и Емил Димитров.

Шефът на вътрешния арбитраж Иван Димитров съобщи пред " Сега ", че изключването е поради течащи от дълго време несъвместими прояви с партийните правила и с устава. Конкретно като нарушение той уточни нейни изявления против Украйна. Била срещу позициите на ДСБ по въпроса.

Скандал в ДСБ! Изхвърлиха областен водач на партията по комунистически фасон

Всичко това било видно от постовете й в обществените мрежи. Вероятно заради този изваден претекст против нея Спасова напомни през вчерашния ден във " Facebook " остарял собствен пост. В него осъжда нападението на Русия.

" Дълбоко съдя всяка експанзия към непознат народ и непозната страна. Цивилизованият свят не биваше да позволява това, само че го позволи. Допусна го заради едва водачество, недалновидна политика и подценяване на съперника ", написа на 26 февруари Спасова.

Успоредно Димитров не скри, че тя е имала несъгласия с партийното управление. Постове пишела и против него. А съгласно устава, обществени нападки против управлението били равносилни на нападки против цялата партия и нейната политика.

Димитров сподели още, че решението за изключване било много тежко, само че подкрепено в последна сметка от тримата членове на арбитражната комисия. Няколко пъти опитал да приказва със Спасова - на вятъра. Той сподели още, че всяка партия, и изключително ДСБ, живее с сериозни отзиви, само че мястото им било на вътрешните конгреси.

Напускането на Цецка Бачкова е сериозен удар за ДСБ

Тя е някогашен народен представител от " Демократична България " и през февруари т. година нападна лидерския пост в партията си на свиканото тогава Национално заседание на дясната групировка. Тогава Бачкова беше победена от Атанасов, въпреки и неособено безапелационно, а самият конгрес мина с тежки кавги и разправии сред партийците, някои от които станаха притежание на публиката, с помощта на изтекли видеозаписи.

Макар и претърпели голям електорален срив на последните избори, десните партии държат да запазят досегашните си водачи. Първо Христо Иванов завоюва още веднъж председателския пост на „ Да, България ”. В поста си във Facebook, с който разгласи напускането си, Бачкова показва, че е изгубила вярата си, че ДСБ е нейната партия.

" Не желая и не мога повече да бъда заслон на подмяната и да укривам паниката си, че сме се отклонили от огромните си цели и верния път ", споделя тя. По думите й, дясната групировка се е трансформирала в " маргинализиран придатък и комфортна патерица на по-амбициозни политически сили, за жал даже неотговарящи на идеологията и правилата, зад които аз твърдо още заставам ".

Цецка Бачкова напуща партията поради " подлостта и лъжите "!

Бачкова не конкретизира за кого приказва, само че измежду някогашните й съпартийци от дълго време царува неодобрение от водещата роля, която заема " ДаБГ " в общата им коалиция " Демократична България ".

Други членове на партията също са напуснали. Сред тях е Жени Шиер, също от ДСБ - София. " В развой е чистка на неуместните членове и изключването стартира ", написа тя в мрежите. По този мотив Иван Димитров пък сподели, че други хора не са изключвани.

Събитията в ДСБ повлякоха негативни реакции отвън партийните среди.

" Лош знак са изключванията от ДСБ, доста неприятен. Не се греша в партийни работи, само че остава неприятен привкус. Така вършат в Българска социалистическа партия, по този начин вършат в ГЕРБ, в Движение за права и свободи с цел да укрепят водача или група към него. Но в демократична партия да не можеш да устоиш на особеното мнение е доста неприятен знак.

Най-вече на задрямалия руски човек. Сигурен съм че имат учредения, само че неналичието на гласност приказва, че основанията не са за пред аудитория, което отново връща тематиката към " руския " човек ", разяснява в мрежите общественикът Илиян Василев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР