Демократи в американския Конгрес изказаха аргументи за даването на статут

...
Демократи в американския Конгрес изказаха аргументи за даването на статут
Коментари Харесай

Може ли Вашингтон да стане 51-вия щат

Демократи в американския Конгрес изрекоха причини за даването на статут на щат на столицата Вашингтон. Защитниците на тази мярка споделят, че сегашният статут на Вашингтон е едно от най-очевидни нарушавания на гражданските права в Америка.

Новият опит за смяна стартира при започване на годината, когато делегатът на Вашингтон в Конгреса без право на глас Елеонор Нортън показа още веднъж концепцията за основаване на щата Вашингтон, общността Дъглъс - на името на обществения модернизатор Фредерик Дъглъс. Мярката би дала на новия щат двама сенатори и един представител в Камарата на представителите.

В понеделник демократи показаха, че сега жителите на столицата са третирани като второ качество хора, които извършват всички свои отговорности, само че нямат посланичество в Конгреса.

Нортън и нейни съидейници означават, че Вашингтон заплаща повече федерални налози от 21 от щатите и има по-голямо население от Върмонт и Уайоминг.

Привържениците на стъпката показват, че смяната е в посока и на расова правдивост като се има поради, че болшинството от жителите на Вашингтон са цветнокожи.

Републиканците са твърда съпротива, тъй като за тях това опонира на Конституцията.  За вносителите обаче Конституцията дава право на Конгреса да прибавя нови щати като 37 от щатите са били признати с акт на законодатели. Опозицията на републиканците може да се изясни и с това, че в случай че Вашингтон в случай че се трансформира в щат, гласовете от него съвсем несъмнено ще са за демократи.

Стремежът за даването на нов статут на Окръг Колумбия е с по-голям интензитет в този момент, откакто демократите завоюваха контрола и в двете камари на Конгреса, само че възможностите за приемане са дребни при нужното болшинство от 60 гласа в Сената.

Национално допитване, представено от Си Би Ес, демонстрира, че 54 % от тези, които има възможност да гласоподават считат, че Вашингтон, Окръг Колумбия, би трябвало да стане 51-вия щат.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР