Демис Хасабис, главен изпълнителен директор на Deepmind, изглежда е сред

...
Демис Хасабис, главен изпълнителен директор на Deepmind, изглежда е сред
Коментари Харесай

Ръководителят на Deepmind предполага, че изкуствените интелекти могат да станат разумни

Демис Хасабис, основен изпълнителен шеф на Deepmind, наподобява е измежду тези, които позволяват опцията за възникването на умишлен изкуствен интелект (AI). Той направи това предложение в ново изявление за CBS News.

„ Философите към момента не са постигнали консенсус във връзка с определението за схващане, само че в случай че става дума за съзнание и сходни неща, мисля, че има възможност един ден ИИ да стане умишлен “, съобщи в изявлението ръководителят на притежаваната от Гугъл компания Deepmind.

Тази дребна фраза, която се изплъзна по време на дългото изявление, скоро се популяризира като горски пожар в американските медии. Изказването набра още по-голям обсег поради едно събитие, което се състоя през месец юни предходната година.

Блейк Лемойн, специалист на Гугъл, показа, че изкуственият разсъдък LaMDA на компанията има съвест.

„ Аз различавам индивида, когато беседвам с него “, сподели той пред Washington Post. „ Няма значение дали той има мозък в главата си, дали е изработен от месо, или милиард реда код. Аз приказвам с него. Чувам какво има и желае да ми каже и по този начин вземам решение кое е и кое не е човек “.

В резултат на тези изявления, в това число нарушение на политиката за дискретност на компанията, той бе пуснат в административен отпуск.

Фактът, че ръководителят на Deepmind прави сходно съмнение, повдига няколко въпроса. Демис Хасабис обаче не е толкоз неотстъпчив, колкото Блейк Лемоин.

„ Мисля, че през днешния ден това напълно не е по този начин. Но смятам, дублирам, че това е един от очарователните научни обстоятелства, които ще открием по този път към ИИ “, изяснява той.

И той не е първият, в това число измежду бизнесмените и учените, насочени към ИИ, който разсъждава по тематиката.

„ Може би даже днешните огромни невронни мрежи са най-малко малко съзнателни и рационални “, съобщи през месец февруари 2022 година в Twitter Иля Суцкевер, водещ академик на OpenAI.

Миналата седмица известният оксфордски откривател на изкуствения разсъдък Ник Бостром също съобщи, че според от определението „ не е толкоз трагично да се каже, че някои от тези асистенти могат да бъдат претенденти за някаква степен на съзнание„. До доказване на противното обаче актуалните изкуствени интелекти могат да бъдат характеризирани като „ стратегии за надълбоко машинно обучение„: те обработват огромни количества данни, с цел да извлекат логичен връзки и да дават съответни отговори на своите консуматори. Разбира се, въпросът за съзнанието е мощно метафизичен и не може да бъде решен толкоз елементарно. Този спор се върти и към тематиката за общия изкуствен интелект – разбиране, което към момента е много неразбираемо.

Но е прекомерно евентуално очарованието от опцията за „ умишлен “ или „ образован “ ИИ да е обвързвано и с взаимоотношенията, които откриваме с тези стратегии. С други думи, ние имаме естествена податливост към антропоморфизъм.

„ Вече разполагаме с машини, които могат да генерират думи, без да мислят, само че към момента не сме се научили да преставаме да си представяме, че зад тях стои разсъдък “, изяснява Емили Бендер, професор по филология във Вашингтонския университет, в публикация за Washington Post. „ Терминологията, употребена за огромните езикови модели, като „ образование “ или даже „ невронни мрежи “, основава подправена прилика с човешкия мозък “ – добавя тя.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР