Делян Пеевски е повикан в ДАНС най-вероятно за снемане на

...
Делян Пеевски е повикан в ДАНС най-вероятно за снемане на
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев за Пеевски: Вероятно са му снемали обяснения, а не е било разпит

Делян Пеевски е извикан в ДАНС най-вероятно за снемане на пояснения, а не за разпит. Такова мнение изрази в „ Тази заран “ някогашният шеф на ДАНС и някогашен вътрешен министър Цветлин Йовчев. Бившият народен представител беше извикан от тайните служби поради интернационалното журналистическо следствие " Досиетата Пандора ", в което се загатва и неговото име.

По думите на Йовчев разпитът е процесуално деяние, а следствието на българските служби по проблема надали е стигнало такава фаза.
„ Изненадваща е бързата реакция, има и други способи, по които да се ревизират изнесените обстоятелства, само че е евентуално натискът от публичния интерес да е ускорил този развой. Не имам вяра в основата на тези дейности да стоят данни от непознати служби “, разяснява Йовчев. Според него методът „ на час по лъжичка " не е верен.

„ Ако публицистите разполагат с цялостната информация, би трябвало да я изнесат незабавно. Иначе се поражда подозрение в две направления – че се следва някаква поредност, която излиза отвън желанието и ползата да бъде осведомено обществото. И второ – дали ще бъде извадена цялата налична информация “, добави Йовчев

Относно появяването на майката на Пеевски – Ирена Кръстева, в „ Пандора пейпърс “, той напомни, че и обратно във времето е имало кавги за укриване на приходи от родственици на лица, заемащи обществени постове.

„ Участието в офшорни компании не е нелегално, до момента в който по един или различен метод ние не сме наложили ограничавания, то не можем да упрекваме хората за това. По мнение на специалисти към 10% от международните финанси са в офшорни зони “, съобщи Цветлин Йовчев.

Той се съмнява да произтече нещо от следствието на българските управляващи по случая.

„ Има механизми и способи, по които да се получи информация, само че тя надалеч няма да е цялостна. В доста от случаите присъединяване в офшорни компании е през сложени лица. ДАНС може да наблюдава транзакциите единствено в случай че става дума за пране на пари и финансиране на тероризъм “, изясни той.

По думите му казусът не обгръща двама някогашни политици, каквато информация беше изнесена от проверяващите публицисти. Според него надали ще изскочат още имена.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР