Делото, заведено по жалба на Мая Манолова за касиране на

...
Делото, заведено по жалба на Мая Манолова за касиране на
Коментари Харесай

Делото за касиране на изборите в София - отложено

Делото, заведено по тъжба на Мая Манолова за анулиране на локалните избори в София е пренасрочено за 10 декември, заяви БНР като цитира информация от Административен съд  София – град.

Причината е тъжба от Иван Петров от " Българска социалистическа партия за България " против отхвърли на арбитър Галин Несторов да го конституира като страна в процеса.

По жалбата би трябвало да се произнесе Върховният административен съд.

За през днешния ден трябваше да е подготвена съдебно-техническа-математическа и компютърна експертиза и да бъдат разпитани по трима очевидци, доведени от страните по  делото  - Инициативният комитет, издигнал Мая Манолова, и Общинската изборна комисия и Политическа партия " ГЕРБ ".

Съдът разпореди на две вещи лица да изчислят математическия модел на резултатите на Мая Манолова и Йорданка Фанкокова от всички протоколи на СИК, да открият дали резултатите подхождат на посочените в  протоколите и дали са въведени вярно, както и какъв брой имащи право на глас са били включени в изборните описи на ЦИК за първи и втори тур на локалните избори.

Свидетелите са призовани по отношение на изказвания на изгубилата Мая Манолова за безпорядък и съществени нарушавания при предаването на бюлетините и протоколите в зала " Арена Армеец ", с което изрично не са съгласни от Обинската изборна комисия.

Мая Манолова, която остана втора на вота за столицата, твърди, че на втория тур на локалните избори са позволени поредност от нарушавания в мащаб, който може да обърне разликата сред нея и спечелилата Йорданка Фандъкова. " Грешките, които са направени в протоколите, са аритметични. Те няма да трансформират и не трансформират резултата даже и след математическата експертиза ", е мнението на Полина Витанова, ръководител на Общинската изборна комисия.

Искането на екипа на Манолова за ръчно преброяване на бюлетините към този момент беше отхвърлено от арбитър Галин Несторов, който обаче не изключи да има преброяване в обособени секции. Това ще зависи от заключенията на движимостите лица и от общо шестимата очевидци, от които се очакваше да опишат каква е била организацията при предаването на чувалите с бюлетини и протоколите в зала " Арена Армеец ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР