Делото за приватизацията на държавния дял в електроразпределителната компания ЕВН,

...
Делото за приватизацията на държавния дял в електроразпределителната компания ЕВН,
Коментари Харесай

Оправдателни присъди под високо напрежение

Делото за приватизацията на държавния дял в електроразпределителната компания " ЕВН ", което в неделя приключи на първа инстанция, събира в себе си всички парадокси и двойни стандарти на българското спецправосъдие. От образуването му преди 6 години, през внасянето му в съда, та до приключването му в изключителни съвещания в почивни дни. Тепърва ще се произнасят още две инстанции. На първа инстанция Иво Прокопиев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев бяха оправдани. Съдът заключи, че това, в което са упрекнати, не е закононарушение. За да се стигне до този явен извод, бяха нужни 6 години. През това време обвинените и техните фамилии бяха подложени на стрес, напрежение, тормоз - и психически, и финансов. Който ще продължи, тъй като прокуратурата счита да апелира.

Процесът би трябвало да се учи деликатно, тъй като всеки би могъл да е на мястото на подсъдимите. Защото всеки по същия метод може да бъде погнат поради изявление на мнение пред формален конгрес. За всеки прокуратурата може да твърди, че той персонално носи виновност за решение на Министерския съвет, нищо, че това е групов орган, който на всичкото от горната страна на практика се дирижира от едноличната воля на премиера Бойко Борисов. А всеки брокер може да бъде упрекнат, че, обратно на хубавичко логичност, е желал да завоюва по-малко от една договорка.

Изглежда в тази ситуация " ЕВН " са значими не действията, а хората, които са изправени на подсъдимата пейка. " Тук няма никакво право. Тук правото се гази с мръсни ботуши ", разясниха адвокати пред " Сега ".

 

Обвинението

 

Подсъдими са двамата някогашни министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков (сега областен кмет в София от Демократична България) дружно с бизнесмена и издател на " Дневник " и " Капитал " Иво Прокопиев. За тях прокуратурата изиска по 6 години затвор и неотложно задържане в ареста, в случай че бъдат приети за отговорни. За изпълнителния директор на капиталовия медиатор " Булброкърс " Радослав Рачев и мениджърите в сдружението Любомир Евстатиев и Петър Василев се желаят по 2 години и половина затвор.

Миноритарният държавен дял от 33% в ЕВН бе продаден за над 90 млн. лева на 21 декември 2011 година Пазарните поръчки за книжата бяха с близо 20% над минималната цена, избрана от Агенцията по приватизация и следприватизационен надзор, която ги пусна на фондовата борса. Въпреки това прокуратурата твърди, че страната е била ощетена с 20 милиона лв..

Издателят Иво Прокопиев е упрекнат, че в края на март 2010 година се е изказал в интерес на продажбата на миноритарния дял в ЕВН пред Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). Така той подкрепил тогавашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков да извърши длъжностно закононарушение. Вицепремиерът е обвиняем за оказван напън върху тогавашния началник на Агенцията за приватизация и сегашен министър на стопанската система Емил Караниколов да разпореди правене на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в " ЕВН България Електроразпределение "  АД.

Симеон Дянков взе участие в съвещанието с връзка по скайп, тъй като се намира в Съединени американски щати и няма по какъв начин да се прибере преди август поради пандемията. Съдът не се съгласи да го изчака макар желанието му да взе участие онлайн в процеса.

Трайчо Трайков е обвиняем за занемареност, тъй като е апортирал дяловете на страната в Държавната консолидационна компания, т.е. извършил е решението на държавното управление. Впоследствие тези дялове са продадени през фондовата борса.

Тримата чиновници на компанията " Булброкърс “, определена за капиталов медиатор при продажбата, са упрекнати за занижаване на минимална цена на една акция, като по този начин е нанесена вреда за над 20.8 млн. лева По време на делото нямаше никакъв отговор от прокуратурата на въпроса за какво им е на брокерите да занижават цена при продажба на акция на свободния пазар, откакто те печелят от по-високите цени.

На подсъдимата пейка няма нито един човек от Агенцията по приватизация, макар че тъкмо тя е в основата на договорката. Тогавашният й началник Емил Караниколов сега е министър на стопанската система.

 

Удобни и неуместни очевидци

 

Делото потегли по сигнал на някогашния началник на Комисията за финансов контрол (КФН) и сегашен началник на Българската банка за развиване (ББР) Стоян Мавродиев. Той бе и един от очевидците на прокуратурата пред Специализирания съд. " Аз неведнъж споделям през годините, че това е типичен образец за брутална пазарна манипулация, довела до съществено нарушаване на ползите на българската страна, изразяващо се в загуба на десетки милиони левове. От една страна, това е нанесло вреди на българския бюджет и на данъкоплатците, а от друга – препятствало е опцията тези средства да отидат за потребни действия ", разяснява Мавродиев. От обясненията му пред съда излезе, че ръководената от него в предишното Комисия за финансов контрол щяла да реагира против продажбата на държавния дял на ЕВН, само че открила нарушавания едвам откакто продажбата е към този момент осъществена. Публично знае се, че Мавродиев от години е в спор с Прокопиев поради сериозни изявления против него в " Капитал " и " Дневник ". Мавродиев бе в обществен спор и със Симеон Дянков.

Бившият началник на АП Емил Караниколов, за който се твърди, че е бил натискан от Дянков, в действителност отхвърли да е получавал указания от тогавашния финансов министър. Пред съда той сподели, че е имало избран напън за критериите, по които да бъде определен капиталовият медиатор от съветничката в Министерски съвет Доротея Пандова. На една от срещите им избухнал скандал, след което той бил изпъден от кабинета й. „ Срещата ни не протече повече от 5 минути. Споменах й, че секретарка от Министерски съвет няма да дефинира критериите и тя ме изгони “, описа Караниколов. Пандова отхвърли тази версия. Тя сподели, че не си спомня да е гонила Караниколов от кабинета си, и не му е оказвала напън.

Съдът изненадващо заличи основни очевидци на отбраната - представители на австрийския мениджмънт на ЕВН. Защитата настояваше да бъдат постоянно призовани и разпитани на 20 юли. Оказа се, че съдът е помолил преводачката, която се свързала с прокуриста на австрийското сдружение, а той намерил двама от тримата чужденци. Те обяснили, че са подготвени да дадат показания пред австрийския съд, каквато е процедурата, и че поддържат показанията си от следствието. След като ги заличи обаче, съдът не може да употребява и старите им показания. Така остана мистерия какво тъкмо са споделили австрийците.

Преди това арбитър Вилислава Ангелова заличи и други очевидци, поискани от отбраната. Така да вземем за пример юристът на Прокопиев Даниела Доковска настоя да бъде разпитан шефът на КНСБ Пламен Димитров, който също е взел участие в съвещанието на тристранната комисия, където се е коментирала приватизацията. А отбраната на Трайков - Ина Лулчева, изиска да бъде свикан министър председателят Бойко Борисов, чието държавно управление взема решение за приватизацията. Според съда обаче министър председателят не носи отговорност за дейностите на своите министри, откакто има държавно решение, което те би трябвало да изпълнят?!

" Това не разбирам... Как може да има обвиняване за мнение и обяснение “, обърна се Иво Прокопиев към арбитър Ангелова по време на съвещанието. Той подсети, че самият премиер  е определил миноритарните дялове на страната в електроразпределителните сдружения като безсмислени. Борисов споделя това на 27 март 2010 година, а четири дни по-късно Министерският съвет взе решение дяловете да се продадат през Българската фондова борса. Процедурата е извършена от Агенцията за приватизация под контрола на Комисията за финансов контрол и приключи в края на 2011 година

" Процедурата по определянето на цената на акциите изрично изключва моето присъединяване. С Емил Караниколов не съм се срещал, с цел да му разпоредя да бъде занижена оценката на акциите. Не съм имал контакти с " Булброкърс "  ЕАД нито във връзка този контракт, нито във връзка различен контракт. Дейността ми като министър на финансите е подчинена нормативно на строги правила. Всички решения, както и това, се вземат групово от Министерския съвет. Известно е от материалите по делото, че решението за приватизация на ЕВН е вследствие на решение на Министерския съвет, тъй като това е законовото състояние ", сподели Симеон Дянков.

" Ще си спестя обясненията по всички измерения на глупостта на този развой. Единствено ще кажа, че резултатът му върху мен се показва в години блокиран живот, проблеми от всякакво естество, тормоз над мен и фамилията ми. Надявам се всичко това да завърши ", сподели Трайчо Трайков, който бе определен за областен кмет в София. А поради делото против него има и цивилен развой за конфискация на 2,4 млн. лева, иницииран от антикорупционната комисия.

Дела за конфискация текат и против Прокопиев.

 

Прокуратура с необятно затворени очи

 

Наблюдаващи прокурори по делото " ЕВН " Наталия Станчева и Емил Петров (брат на някогашния прокурор Петьо Петров, прочут като Петьо Еврото, в този момент адвокат) пледираха 6 часа. Петров упрекна Прокопиев, че е дръпнал политическа тирада пред съда. " Пряко упрекна министър-председателя на България, че той е основателят за продажбата на тези ЕРП-та. Той упрекна прокуратурата, упрекна всички други, само че както постоянно не търси виновност в себе си ", възмути се Петров.

Прокурорът сподели, че Прокопиев е имал финансов интерес от приватизацията на ЕВН, тъй като е притежател на борсовия медиатор. Пак не стана ясно за какво Прокопиев има полза от занижаването на цената, откакто ще завоюва повече от нейното завишаване. " Всички парични приходи от продажбата на тези акции, които ЕВН е дало под формата на заплащане и дивиденти, са отишли точно от " Булброкърс "  в " Алфа финанс холдинг "  и " Финансиа груп ", които са сдружения, ръководени и под шапката на господин Прокопиев, по този начин ще го кажа. Е, аз запитвам – когато се получават едни пари и отиват при господин Прокопиев, той не се е облагодетелствал от цялата тая работа? ", пледира Петров.

" Тези антикризисни ограничения не си ги е измислил господин Борисов, нито ги е измислил Министерски съвет, тези антикризисни ограничения ги е предложил господин Дянков и господин Трайчо Трайков ", отсече прокурорът, подминавайки обстоятелството, че без утвърждение от държавното управление предложенията не могат да влязат в действие. И добави, че " както нормално става, всички се крият зад някакво решение на групов орган. Тука не става въпрос да търсим отговорност за какво груповият орган е взел това и това решение, видите ли по какъв начин подсъдимият Дянков и подсъдимият Трайков са изпълнявали решение на групов орган, който лайтмотив беше неведнъж бележит в хода на правосъдното разследване... Да, има решение, само че персоналната отговорност за осъществяването на дилемите, които са сложени с това решение, се носи от този, който дава отговор за тези задания по метода, по който ще ги извършва. И тъкмо това са обвиняванията на тези господа ".

 

Защитата: Освен политика би трябвало да има и логичност, и граматика

 

Адвокатът на Прокопиев Даниела Доковска концентрира изявлението си върху обстоятелството, че клиентът й е упрекнат за неговото изявление като член на тристранния съвет. " Престъпно сборище ли е този Национален съвет за тристранно съдействие? Да, моят подзащитен се е изказал и е споделил тези думи, както написа в обвинителния акт. От юридическа позиция изявлението на господин Иво Прокопиев е едно правно разрешено деяние. Той не може да носи юридическа отговорност за това, че се е изказал, както са се изказвали доста други членове на НСТС. Те по тази причина са отишли там – с цел да се изкажат. Всеки от тях има право да изрази свободно мнението си. И съвсем всички са го създали по разнообразни въпроси. Иво Прокопиев се изказал освен по този въпрос, а и по доста други въпроси. Всички са се изказвали. Престъпление ли са правили? ", попита Доковска. " Аз разбирам, че по делото са подсъдими двама министри. Разбирам, че по делото има доста политика. Но както се показва Петко Славейков, с изключение на политика би трябвало да има и логичност, и граматика ", сподели още тя. 

Ина Лулчева, която пази Трайков, подсети, че въпреки и страната да е продала миноритарните дялове и в трите електроразпределителни сдружения по подобен метод, прокуратурата се занимава единствено със договорката за ЕВН. " Всички актове, всички решения са едни и същи. Но за другите няма нарушавания. Защо няма нарушавания? Аз знам отговора – тъй като не са забавни другите участници. Защото за тях не можем да обвиним Иво Прокопиев, Симеон Дянков, моя подзащитен, тъй като той стопира да е министър по-късно, когато не престават другите процедури ", пледира Лулчева.

" Работата на един юрист, когато при него пристигна един клиент, е да му изясни в какво е упрекнат, какво е направил и какво го чака. Аз съумях на господин Евстатиев и на господин Василев да обясня единствено какво ги чака. Не съумях да им обясня какво са създали. С този обвинителен акт и доказателствата не можах. Как да обясня на господин Евстатиев, че е направил закононарушение, като е сключил контракт. Как да обясня на господин Василев, че е направил закононарушение, като си е извършил отговорностите, предоставяйки информация от публични източници ", стартира отбраната на Любомир Евстатиев и Петър Василев юрист Тихомир Цеков.

Случаят с обвиняванията по делото " ЕВН " е индикативен за работата и на прокуратурата, и на спецсъда, които нямат нищо общо с правната и житейската логичност. След като оправдателните присъди станаха известни, основният прокурор Гешев разяснява с назидателно-решителен звук: " Загубихме дребна борба, само че сме твърдо решени да спечелим войната против корумпираните политици и незаконно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот. "

Накрая сметката ще я платим всички. Не единствено с компенсациите, за които подсъдимите по тези каузи ще осъдят страната. Но и с все по-голямото ни затъване в режим, който няма нищо общо с демокрацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР