Делото срещу Делян Пеевски по американския закон RICO (Racketeer Influenced

...
Делото срещу Делян Пеевски по американския закон RICO (Racketeer Influenced
Коментари Харесай

Делото срещу Пеевски и БНБ в САЩ де факто върви

Делото против Делян Пеевски по американския закон RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) в Окръжния съд на щата Ню Йорк, регион Южен, към този момент на процедура тече. Това сподели инспекция на Actualno.com в специфичната онлайн система за правосъдни информации на Съединени американски щати (Pacer Monitor).
Според справката, още на 16 април пред съда са се показали както юристът на Пеевски по делото, по този начин и юридическият бранител на Българска народна банка. Припомняме, че с изключение на Пеевски, страна по делото е и Българска народна банка, също по този начин и " Булгартабак ", както и някогашните квестори на Българска народна банка Елена Костадинчев и Станислав Лютов (пълна информация с ответниците можете да видите ТУК). По делото, още веднъж като ответник, е призована и съветската банка VTB.
Адвокат на Пеевски е Елизабет Бухер, като тя пази още и " НСН Инвестмънт ", която е представлявана от Александър Кирилов. Компанията е на Пеевски от 2016 година, което проличава и от декларацията му като народен представител пред КПКОНПИ и в този момент е също страна по делото – още веднъж ответник. Адвокат на Българска народна банка е Сюзън Грейс. Юристите на ответниците към този момент са подали писма с претенции за отменяне на желае пред съдията по делото - Аналиса Торес.
Искът е подаден на 27 ноември 2018 година, като ищците са няколко - " Рудерсдал " ЕООД, " Ол Сийз Пропърти 2 " ООД, " Асет Мениджмънт " ЕАД и юрист Захари Томов. Всички те са представлявани от юрист Силвия Ролински.
Основата на желае е нерализираният курортен план " Силвър Бийч ". Официално в желае не участва банкера Цветан Василев, въпреки че има основателни подозрения, че той стои зад завеждането на делото.
Историята има доста и разнообразни тънкости - през 2008 година КТБ отпуска на сдружението “Проджект Къмпани Дивелопмънт” АД 10 млн. евро банков заем, гарантиран с ипотека върху 299 дка аграрен парцел, представляващ “дървопроизводителна гора” в покрайнините на Балчик, благосъстоятелност на “Ол Сийз Пропърти 2” ООД. Срокът за погасяване на заема е единствено 5 месеца, само че той неведнъж е удължаван с анекси. Интересен факт е, че в този момент “Ол Сийз Пропърти 2” ООД е просител по делото, само че шефът му по това време Чавдар Георгиев в този момент е ответник т.е. искът касае и него като хипотетична отговорна страна. В началото на май 2011 година основаното за реализация на " Силвър бийч " сдружение " Еър Пропърти Дивелопмънт " е оповестено в неплатежоспособност, а дългът на " Проджект Къмпани Дивелопмънт " към КТБ към този момент възлиза на към 6 милиона евро. В края на юни същата година дългът е цедиран на " Финанс инженеринг ", ръководена от Генади Табаков, някогашен шеф в ЦКБ, а през 2012 година дългът е трансфериран на " Сийк Фаундейшън " ЛЛС, записано в щата Мисури, Съединени американски щати, чийто прокурист е юрист Захари Томов - един от четиримата ищци по настоящето дело в Съединени американски щати, твърди в. " 24 часа ".
Версията на ищците е, че в действителност има нанесена вреда от 65 млн. $ на американска компания – записаната в Тексас " Еър Лоджистик Лимитид ", която се явява компания-майка на " Еър Пропърти Дивелопмънт ". " Еър Лоджистик Лимитид " банкрутира и надлежно не може да заплати задълженията си към ищците, а съгласно исковата молба това е станало поради " незаконен сговор " с присъединяване на Пеевски, Българска народна банка и VTB. Нарочно били източени отпуснати банкови заеми за реализацията на " Силвър Бийч ", с които са купени мексикански облигации, вместо да се развива планът и по този начин е имало " източване на пари ". В последна сметка се постанова продажба на земята, където е планувано да бъде изработен курортният комплекс – за 65 млн. $, а те са отишли в сметки на КТБ, гласи исковата молба. Тук, съгласно ищците, идва и присъединяване на Пеевски – за колопция на съветската банка VTB през " Булгартабак " са дадени милиони евро като заем от КТБ на известната към този момент около сагата с КТБ офшорка Livero Establishment, която пое " Булгартабак " от VTB Capital при започване на 2014 година и зад която се смята, че стои майката на Пеевски – Ирена Кръстева. Съгласно желае, парите обаче отиват при иракчанин на име Салам Кадер Фарадж, който ищците сочат като индивида, владеещ контрабандните канали за цигари в Близкия изток. А някогашните квестори Лютов и Костадинчев " оказват помощ " за осъществяване на схемата, като оформят документно нещата, считат ищците.
Според ищците всичко това е модел на рекет и корупция, които засягат непосредствено американско юридическо лице - " Еър Лоджистик Лимитид " т.е. следва да се приложи законът RICO. RICO е преследва лица и организации, употребяващи средства, добити посредством рекет и корупционни дейности. По този закон може да бъде наложена присъда от 20 години затвор, като в действителност опцията за цивилен иск също е написана в детайли – ищецът следва да потвърди съществуването на проведена незаконна група (ОПГ) за рекет, като има специфични условия в самия нормативен акт какви са признаците на ОПГ. Може би поради това делото е разграничено на две.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР