Дело в Окръжен съд – Бургас за причиняване на смърт

...
Дело в Окръжен съд – Бургас за причиняване на смърт
Коментари Харесай

Ученици от Немската гимназия посетиха дело на Окръжен съд - Бургас

Дело в Окръжен съд – Бургас за причиняване на гибел по несъобразителност в резултат на нанесена телесна щета, провокира интереса на 32-ма възпитаници от 12-и клас в Немска езикова гимназия " Гьоте “. Посещението бе част от Образователната стратегия " Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “, по която съдии и прокурори от Окръжен и Районен съд и прокуратури изнасят лекции и учениците посещават действителни правосъдни процеси.

Младите хора участваха навън съвещание по чуване на правосъдни прения и последна дума на подсъдимия. Пренията на страните съставляват цялостна равносметка на резултатите от извършеното правосъдно разследване, която се прави от позиция на обвиняването и на отбраната. За учениците бе любопитен обстоятелството,  че произнасянето на правосъдните речи устно е едно от направленията на правилото на " устността “, което е изискване за валидността им.

Окръжен съд – Бургас постанови оправдателна присъда и призна подсъдимия за почтен. Съдията – докладчик по делото организира полемика с учениците и отговаряше на многочислените техни въпроси, след произнасянето на правосъдното решение. " Презумпцията за непорочност е главен юридически принцип. В наказателния развой той е гаранция за правото на отбрана, каквато получи подсъдимия по гледаното дело “, разяснява арбитър Иванов. Според член 31, алинея 3 от Конституцията на България " обвиненият се счита за почтен до определяне на противното с влезнала в действие присъда “. Принципът е залегнал и в член 6, алинея 2 от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи, по която Република България е страна от 1992 година Също и в член 11 на Всеобщата декларация за правата на индивида и в британската Велика харта на свободите от 13 век.

 
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР