Дело срещу лидера на Мианмар и нобелов лауреат Аун Сан

...
Дело срещу лидера на Мианмар и нобелов лауреат Аун Сан
Коментари Харесай

Съдят Аун Сан Су Чи заради рохингите

Дело против водача на Мианмар и нобелов лауреат Аун Сан Су Чи е било заведено в Австралия. Тя е упрекната в закононарушения срещу човечеството поради етническото малцинство рохингя, съобщи " Индипендънт ".

Искът е подаден в Мелбърн от юристи, представляващи рохингите в тази страна. В него се споделя, че Чи се е провалила в предотвратяването на насилия против посоченото малцинство.

Чи е в Австралия за 3-дневната среща на АСЕАН, която минава на фона на митинги против ръководещите в Камбоджа и Мианмар. Премиерът Малкъм Търнбул съобщи, че и въпросът за рохингите ще бъде издигнат на съвещанията.

Припомняме, че при последните конфликти сред управляващите и рохингите повече от 600 000 души бяха принудени да търсят избавление в Бангладеш, а няколко хиляди души починаха. Въпреки постигнатото съглашение сред двете страни за връщането им, доста от бежанците са споделили, че се опасяват да се завърнат по домовете си.

Мианмар бе подложен на интернационален напън и обвинявания в етническо пречистване.

Правозащитни организации пък предизвестиха, че Бангладеш е пред рецесия поради огрония брой бежанци, пристигнали за малко време.

В щата Ракхайн живее малцинството рохингя, изповядващо исляма. То твърди, че обичайно е подлагано на геноцид. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР