Делегация от земеделското министерство, ръководена от заместник-министър Георги Събев, участва

...
Делегация от земеделското министерство, ръководена от заместник-министър Георги Събев, участва
Коментари Харесай

Зам.-министър Събев: Насърчаването на устойчиво рибарство ще допринесе за жизнеспособни екосистеми

Делегация от земеделското министерство, ръководена от заместник-министър Георги Събев, взе участие в 131-та пленарна сесия на Комитета по риболовство /COFI/ на Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/, провела се през миналата седмица в Париж.

„ Насърчаването на стабилно и дейно риболовство ще способства за жизнеспособни екосистеми, резистентен занаят на крайбрежните общности и продоволствената сигурност “ , съобщи заместник-министър Събев в границите на полемиките, като изрази мотивираността и ангажираността на България за присъединението ѝ към организацията

Събев настоя измежду целите да залегне използването районен метод при ръководството на рибните и морски запаси, както и да бъде поощрен енергийният преход в бранша, в унисон с задачите на Европейския съюз.

Пред Комитета българският заместник-министър уточни провокациите , пред които е изправена страната, вследствие на военните дейности наоколо до Черно море. Сред тях са опасността за сигурността на корабоплаването и риболова заради плаващи мини, енергийната рецесия и разстройствата в обичайните риболовни действия. Той подчертава върху нуждата от намаляването на въглеродния отпечатък и зависимостта от изкопаеми горива.

По време на форума бе разискван план на Препоръка на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз по отношение на противозаконния, недеклариран и нерегулиран лов на риба . Документът дава насоки, засягащи типове или зони в намерено море, които са отвън компетентността на която и да е районна организация или съглашение за ръководство на рибарството. В тази връзка заместник-министър Събев насочи предложение за подобряваме на информационната тактика на Организацията.

В края на април аграрният заместник-министър и специалисти от дирекция „ Растениевъдство “ участваха и в съвещание на Комитета по земеделие на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като това бе първото присъединяване на България в този формат . Една от тематиките на съвещанието бе въглеродният отпечатък върху питателните системи и измерването му на равнище компания и на равнище артикул. В този аспект бяха разисквани и последствията върху международното земеделие, включително и върху интернационалната търговия.

Заместник-министър Събев означи, че предложенията, направени от България през ноември предходната година, са включени в Декларацията за трансформационни решения за стабилно земеделие и хранителни системи на Комитета по земеделие на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Тогава страната ни уточни, че ползва редица ограничения за подкрепяне на земеделските стопани, за намаляване на последствията от икономическата обстановка и обезпечаване на продоволствена сигурност на популацията, подбудени от скорошните интернационалните рецесии в региона на опазването на здравето и сигурността.

В рамките на съвещанието заместник-министър Събев организира срещи с представители на Организацията за икономическо сътрудничество и раз , които водят предприсъединителния развой на България. Той уточни, че Министерството на земеделието следва заложените в Пътната карта за интервала 2021-2023 година ограничения, с оглед реализиране на стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и осъществяване на критериите за участие.

„ Участието ни в Глобалния аграрни конгрес и Комитетите по земеделие и риболовство на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е стъпка напред към участието ни, в синхрон с външнополитическите цели на страната ни “, разяснява заместник-министър Събев.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР