Делегация от Република Куба посети днес Община Пловдив за среща

...
Делегация от Република Куба посети днес Община Пловдив за среща
Коментари Харесай

Дъщерята на Че Гевара посети община Пловдив

Делегация от Република Куба посети през днешния ден Община Пловдив за среща със заместник-кмета по общинска стопанска система, опазване на здравето, екология и ръководство на отпадъците Розалин Петков. Гостите от Кубинския институт за другарство с народите (ИКАП) са на публична аудиенция в България за присъединяване в Третата интернационална среща за взаимност с Куба на страните от Централна и Източна Европа, която се състоя в София от 17 до 19 ноември.
След привършване на интернационалната конференция, Елио Сотеро Гамес Неира - вицепрезидент на ИКАП, Гладис Елена Аилион Олива - шеф на Департамент Европа, Ибис Алвиса Гонсалес - координатор на групата от страните от Централна и Източна Европа, дъщерята на Че Гевара доктор Алейда Гевара Марч, педиатър, водени от Н.Пр. Педро Пабло Сан Хорхе - ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Куба в Република България дойдоха в Пловдив, с цел да прегледат забележителностите и да се срещнат с пловдивската общност. Придружаващ делегацията бе и ръководителя на Асоциацията за другарство " България - Куба ", Тамара Такова - дълготраен академични учител по испански език, приключила образованието си в Куба, която персонално превеждаше на гостите.

" За мен постоянно е огромно наслаждение да навестявам Пловдив " означи Н.Пр. посланикът на Куба, който описа, че при встъпването си в служба е получил съвет от кубинския министър на стопанската система, който е приключил образованието си в България, да посещава Пловдив наложително и в четирите сезона, тъй като градът има неповторима хубост през другите годишни времена. Повечето от членовете на делегацията са посещавали Пловдив и преди години. Дъщерята на Че Гевара доктор Алейда Гевара Марч е идвала в България три пъти, била е и в Пловдив и пази скъпи мемоари от качването си на паметника Альоша и от посрещането.

" Днес Пловдив е доста изменен. Още по-красив е! С неспокойствие чакам да прегледам Стария град, в случай че остане време ще забележим Колодрума и Гребния канал " сподели доктор Алейда Гевара Марч, която прояви специфичен интерес и зададе голям брой въпроси на заместник-кмета по отношение на системата, метода на организация и финансиране на опазването на здравето в България. Заместник-кметът Розалин Петков описа на гостите за града и значимите места, които обезателно би трябвало да бъдат видени, както и за идното огромно събитие " Пловдив - Европейска столица на културата " през 2019 година. 

Кубинските посетители обявиха своето огромно задоволство от организацията и посрещането си в България и изрекоха сърдечни благодарности към българския народ за поддръжката през всички минали години. " Обичаме българския народ и му се възхищаваме " сподели Елио Сотеро Гамес Неира, вицепрезидент на ИКАП, който работи неуморно за другарство и взаимност с Куба.

По време на срещата беше разисквана концепцията за осъществяване на Ден на Куба в Пловдив, в който ще бъде показана кубинската просвета посредством прожекция на филм, проява на обичайната кухня, кубинска музика, занаяти и други. Гостите получиха от заместник-кмета Розалин Петков обичайни български сувенири и рекламни материали за Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР