Делегатите на срещата на високо равнище на ООН за климата

...
Делегатите на срещата на високо равнище на ООН за климата
Коментари Харесай

Решават дали богатите страни ще компенсират бедните в борбата с климатичните промени

Делегатите на срещата на високо ниво на Организация на обединените нации за климата КОП27 в Египет се споразумяха да обсъдят дали богатите страни би трябвало да компенсират бедните страни, които са най-уязвими към климатичните промени, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" По този метод за първи път се основава институционално устойчиво пространство в формалния дневен ред на КОП и Парижкото съглашение за разискване на неотложния въпрос за механизмите за финансиране, нужни за справяне със съществуващите пропуски при реакциите на загубите и вредите ", съобщи ръководителят на КОП27 Самех Шукри при откриването на пленарната сесия.

Точката беше призната в дневния ред на днешната среща в Шарм ел Шейх в Египет, където международните водачи дойдоха за договарянията които по стратегия ще продължат до 18 ноември.

Очаква се огромна част от напрежението на КОП27 да бъде обвързвано със средствата за загуби и вреди, предоставяни от богатите страни на уязвимите страни с по-ниски приходи, които носят дребна отговорност за излъчванията, причиняващи стоплянето на климата.

На КОП27 предходната година в Глазгоу страните с високи приходи блокираха предлагането за основаване на орган за финансиране на загубите и вредите, като вместо това поддържаха нов тригодишен разговор за разискване на финансирането.

Дискусиите за загубите и вредите, които в този момент са в дневния ред на КОП27, няма да включват разисквания за отговорност или наложителни обезщетения, само че се планува те да доведат до взимане на дефинитивно решение " не по-късно от 2024 година ", съобщи Шукри.

" Включването на тази точка в дневния ред отразява възприятието на взаимност към жертвите на климатичните бедствия ", добави той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР