Декларацията, с която германският парламент подкрепя интеграцията на Република Северна

...
Декларацията, с която германският парламент подкрепя интеграцията на Република Северна
Коментари Харесай

Бундестагът за интеграция на Северна Македония

Декларацията, с която немският парламент поддържа интеграцията на Република Северна Македония в Европейския съюз, не трансформира нито към този момент взетите решения на Европейския съвет за добросъвестно използване на Договора за добросъседство с България, нито националната позиция на България, доказана преди година от Народното събрание.

Това се споделя в позиция на външното ни министерство, в която се показва, че Бундестагът всъщност поддържа процесът на смяна в Конституцията на Северна Македония, която да подсигурява равни права и свободи за българите с останалите нации в страната.

От значително значение е, че документът не окуражава опити за предоговаряне или неспазване на детайлите от постигнатия през 2022 година компромис.

Това става още ясно от позиция на Министерство на външните работи във връзка гласуваното в четвъртък с болшинство от Бундестага предложение Германия да поддържа интензивно Скопие по пътя му към Европейския съюз.

В резолюцията от Берлин декларират, че Скопие би трябвало да поправя конституцията си, както е контрактувано със София, само че страната ни не трябва да слага спомагателни условия за присъединение на Република Северна Македония към Съюза.

В петък евродепутатът Андрей Ковачев дефинира решението на немския Бундестаг като „ чудноват феномен “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР