Декларация за сътрудничество в областта на електронните удостоверителни услуги и

...
Декларация за сътрудничество в областта на електронните удостоверителни услуги и
Коментари Харесай

Подписахме декларация за сътрудничество в областта на електронните удостоверителни услуги със Северна Македония

Декларация за съдействие в региона на електронните удостоверителни услуги и електронната идентификация подписаха през днешния ден, 4 април, министърът на електронното ръководство на Република България - Божидар Божанов и Адмирим Алити, министър на осведомителното общество и администрацията на Северна Македония. Документът за съдействие е първият подобен, подписан електронно, научи Moreto.net

„ Декларацията е една от многото стъпки в нашата взаимна работа с Република Северна Македония. Искаме да реализираме доста повече и да забележим действителни резултати “, разяснява министър Божанов по време на подписването. „ Ще си сътрудничим и ще реализираме обилни резултати от нашата взаимна работа “, разгласи от своя страна министър Адмирим Алити.
В рамките на подписаната Декларация за съдействие, двете страни ще споделят положителни практики и ще обменят опит сред централните органи на държавната власт в региона на стратегическото обмисляне на електронните удостоверителни услуги и електронната идентификация, програмирането, ръководството и осъществяването на стратегии по инструментите на Европейския съюз за външна помощ. Целта е да се построи административен потенциал в партниращите институции.

Документът планува още, да се проучат опциите за подписване на меморандум, имащ за цел споразумяване на връзките, свързани с взаимното признание на електронните удостоверителни услуги, предоставяни от доставчиците на удостоверителни услуги в България и Северна Македония.Така на процедура електронно подписани документи от жители в България и в Северна Македония ще бъдат взаимно признавани в двете страни.

Създава се взаимна работна група от представители на двете страни, на управително и експертно равнище; ще се организират образования, семинари, експертни работни групи, както и образователни визити в областите на съдействие, продан на информация и документи.

Подписаната от министър Божанов и министър Алити Декларация, не визира интернационалните съглашения и други поети отговорности на двете страни, както и такива, произлизащи от участието на България в Европейския съюз.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР