Декларация от името на ПГ на БСП за България Отново

...
Декларация от името на ПГ на БСП за България Отново
Коментари Харесай

Надя Клисурска: Да бъдем достойни пред нашите деца. Заедно можем да направим живота им по-добър!

Декларация от името на ПГ на " Българска социалистическа партия за България "

Отново е 1 юни и ние честваме Международния ден на детето.

Празникът се е появил в следствие от състоялата се през август 1925 година, в Женева първа „ Световна конференция за благосъстоянието на децата “, на която участват представители на 54 страни, които сплотяват сили, одобряват и подписват Женевската спогодба. С нея се прогласяват равни права на децата в региона на възпитанието, образованието, обществената отбрана, физическото и духовното развиване, без значение от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото положение. А главният принцип в декларацията на Организация на обединените нации за правата на детето гласи: „ Човечеството е задължено да даде на детето най-хубавото от себе си!”.

Децата са най-важното нещо! Децата са нашето бъдеще, нашата горделивост, наша вяра, само че и наша отговорност! Те заслужават днешният ден да е прелестен, да имат сигурност и опора, постоянна среда- тук и в този момент. Ние сме тяхното през вчерашния ден, а те са нашето на следващия ден! Но къде сме ние в този момент: най-вероятно отново ще заявяваме, че вършим или ще създадем всичко за бъдещето на децата на България. Но по този начин ли е в реалност?

Ще напомня няколко известни обстоятелството:

- Българските родители са с най-ниски приходи в Европейския съюз. Това се отразява и на фамилията. Относителният дял на бедните български деца е 32%, което прави към 380 хиляди българчета. Няма изгледи техният брой да намалее. Половината от българските деца не вървят на отмора, 43% от тях не спортуват, 33% от тях нямат уместно място за учене и за писане на домашните си, 35% признават, че не могат да си разрешат пазаруването и на една книга и обувки.

- Българските деца са измежду най-болните в Европа. Фактите са доста и са стряскащи, само че ще загатна единствено един – заболеваемостта от дейна туберкулоза измежду децата до 17 годишна възраст е 14.4 на 100 хиляди деца. Това – в 21-ви век. Близо една трета от българчетата не ядат ежедневно плод или свеж зарзават, заради липса на средства от родителите им.

- Българските деца са обратно в европейските ранглисти по начетеност. Само през последната година, над 17 хиляди деца са напуснали учебно заведение. Училищата в страната се разделиха фрапантно на всеобщи и елитарни. Съществуващата система на частни уроци демонстрира, че просветителната система страда от систематични дефекти, които се заплащат с цената на детски нерви и изтънели наставнически бюджети. Успехите на нашите деца в влиятелни университети и математически олимпиади са действителни и забележими и не са посредством, а макар просветителната система у нас.

Механизмът за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст откри, че към 2017 година 206 378 деца и възпитаници на възраст от 5 до 18 години са отпаднали или в никакъв случай не са били записвани в детска градина или учебно заведение. Причините са сложни. Една от тях е закриването на учебни заведения - дори Световната банка откри, че всяко закрито учебно заведение усилва доста каузи на непосещаващите и отпадащите от учебно заведение.

Днес, в България, общообразователната система се характеризира със относително невисок междинен резултат на познания и умения на учениците, с огромен дял на резултати под сериозния най-малко, с релативно дребен дял на високите резултати. 40% от 15-годишните възпитаници са функционално неграмотни; България е на последните места в Европейски Съюз по четивна и математическа просветеност.

Има високи районни неравенства в достъпа до качествено обучение. Има цели области в страната, в които учебните заведения са с по-ограничени материални и кадрови благоприятни условия за първокласен образователен развой. Проблем е и другият обществен статус на родителите.

Ключово значение има обсегът на децата в детските градини, само че всяко пето българско дете не е обхванато в наложителното предучилищно обучение. Една от главните аргументи за това е финансовата преграда: високите такси за детски градини. По този мотив, Българска социалистическа партия, още от години, предлага наложителната предучилищна подготовка да бъде безвъзмездна за фамилиите. Друга е неприятната организация. В огромните градове места в детските градини няма и родителите са принудени да водят същински войни и да вземат участие в корупционни схеми, с цел да запишат детето си в детска градина. В столицата теглят жребии, с цел да запишат детето си в първи клас. Не може бъдещето на едно дете да зависи от жребии.

Българските младежи не виждат вероятност да останат в България. Те знаят, че в случай че останат у нас, ще живеят по-лошо от родителите си. Всяка година емигрират хиляди младежи и млади фамилии с децата си.

Днес десетки деца, родители и хора с увреждания вземат участие в „ Палатков лагер “ пред Народното събрание. Явно е, че единствено се приказва за смяна в политиките, ориентирани към децата с увреждания, само че действителни дейности липсват и уязвените не усещат и виждат смяна в настройките на властта, те декларират: „ Системата ни убива “.
Средният триумф на страната в грижата за децата е 2,88 съгласно отчета „ Бележник 2018 “, направен от Националната мрежа за децата. Те споделят : Живеем в страна, която последователно убива децата си. Има благоприятни условия, има средства, само че нищо не се прави. Гледа се към парите, към автомагистралите, а това, което би трябвало да се вложи за бъдещето на страната, за децата – не се прави “.

Тези отрицателни трендове се ускоряват изключително доста през последните десетина години. Всички знаем чие държавно управление ръководи страната ни през този интервал. По тази причина, ние се обръщаме най-много към представителите на ръководещата коалиция:

- Предлагайте и приемайте такива закони, в които да се вижда, че се грижите за всички деца на България, а освен за “избрани “. Не взимайте заеми, които идващите генерации ще връщат.

- Не декларирайте единствено, че образованието е приоритет, а направете по този начин, че децата да вървят с наслада на учебно заведение и там да получават действителни познания. Спрете порочната система „ Парите следват ученика “.

- Реформирайте здравната система по метод, при който родителят не тегли заем, в случай че детето му се разболее. Безплатната детска здравна помощ да не е единствено на хартия. Ключът към здравето на нацията е профилактиката и в действителност здравословния метод на живот.

- Насочете повече средства към държавните и общински учебни заведения, тъй като там се възпитават голяма част от бъдещите български жители. Нека всяко българско дете да има късмет да получи качествено обучение, без значение от финансовите благоприятни условия на родителите му.

- Направете системата за сигурност такава, че да не е рисково, когато децата ни излизат с връстници или се прибират вечер вкъщи.

Като представител на парламентарната съпротива ви декларирам, че в случай че извършите това, то вие ще срещнете нашата цялостна поддръжка!

Честит празник дребни, огромни и още по-големи деца! Съгласявам се с максимата, че във всеки оптимист живее дете и се надявам образованието на децата да им носи оптимизъм.

Пожелавам си децата на България да имат късмет да изживеят живота си по този начин, както считат за добре! Да имат опция и подучване за всяко предизвикателство, което подхващат, да мечтаят самоуверено и да реализират всичко с лекост, да бъдат благословени с приказно детство!

Нека на този отдаден на децата ден, паниките правят отстъпка мястото си на вярата, че дружно можем да създадем живота на децата ни по-добър. Защото това е наша историческа отговорност. За да бъдем почтени пред нашите деца!

Ще завърша с думите на обичан мой български създател Иво Иванов от „ Кривата на щастието: „ На този свят не му трябват деца със сърца на възрастни, трябват му повече възрастни с детски сърца “

Честит и прелестен 1 юни!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР