Декларациите, които гласуващите в чужбина подават, ще бъдат признавани, независимо

...
Декларациите, които гласуващите в чужбина подават, ще бъдат признавани, независимо
Коментари Харесай

Декларациите за гласуване в чужбина се признават независимо къде са попълнени

Декларациите, които гласуващите в чужбина подават, ще бъдат признавани, без значение къде са попълнени.

Министерството на външните работи е уведомило в незабавен порядък за това решение на Централната изборна комисия всички дипломатически и консулски представителства, които да разпространят информацията и до секционните изборни комисии отвън страната, съобщи БНР.

По-рано днес застъпник на една от партиите предизвика напрежение в една от секциите в Истанбул, защото съгласно него попълването на декларациите отвън помещението значи непозволено изнасяне на изборни бумаги. Заради същия проблем в секция в Бурса се стигна до спречкване и интервенция на полицията. 

Изборната конюнктура в Турция се успокои след решението на ЦИК.

Около 3000 са гласувалите в Истанбул, сочат данните към 12.00 часа.

Няма опашки пред секциите.

По-рано денем имаше случай в изборната секция в българското консулство в турския град Бурса. Там имаше сборичкване, като единият от участниците беше отведен от полицията за разпит.

Един български жител, част от групата представители на партии, които наблюдават за нередности по време на вота в Турция, се намира в полицията в Бурса. Не е задържан, ни увери самият той.

На място в секцията в консулството в Бурса дойде и консулът. С него беше и Седик Йълмаз от локалните изселнически организации:

„ В момента ние дойдохме да проверим, с консула говорихме. В момента няма никакви компликации “.

От турската полиция, която охранява секцията в консулството в Бурса, са съобщили, че:

„ Това е било (конфликт – бел. ред.) сред двама гласоподаватели, на опашката двама души (са споделили – бел. ред.): Първо аз ще гласоподавам. Обаче защитата се е намесила и споделиха: Разделихме ги. В момента, споделя, няма никаква такава обстановка “, посочи Йълмаз.

До напрежение и интервенция на полиция се стигна и в двете секции в истанбулския квартал " Авджълар ". Там при започване на изборния ден се появиха покровители от партия – същите, които провокираха безпорядък и прекъсване на изборния развой на вота през април.

Изборният ден в " Авджълар " стартира умерено, а хората се радваха какъв брой бързо и елементарно става гласуването с машини.  

" Всичко е на екрана, вижда се. Достатъчно е да го знаете, да имате очила ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР