Декарите със слънчоглед т.г. са почти същите като м.г. Все

...
Декарите със слънчоглед т.г. са почти същите като м.г. Все
Коментари Харесай

Експерт: У нас на 90% се сеят вносни хибридни сортове слънчоглед, пшеница и царевица



Декарите със слънчоглед т.г. са съвсем същите като м.г. Все отново есенниците бяха засети м.г., когато не се знаеше, че ще има война. Дори това да беше известно, би трябвало да се съблюдават избрани пропорции сред житни и маслени култури.

Така че, площите отново са над 7 млн. декара. Колкото до добива на слънчоглед, напоследък се чува, че има някакво нахлуване от мана по доста посеви, тъй че чакаме добивът да бъде колкото миналогодишния и леко по-надолу. Това сподели за Радио Варна доцент Галин Георгиев, завеждащ отдел " Селекция на слънчоглед " в Добруджанския аграрни институт в Генерал Тошево.

За България, обаче няма заплаха от недостиг на олио, брашно и царевица

За страдание съвсем 90% се сеят вносни хибридни сортове слънчоглед и пшеница. Няма никаква политика от страна на страната, да се пазят българските производители на семена, както е в други прилежащи на нас страни, където за земеделците има един наложителен % да сеят родни семена, сподели още специалистът. Тока е в Гърция, Турция, Италия, Испания.

У нас на 90% се сеят вносни хибридни сортове слънчоглед, пшеница и царевица

По качество нашите сортове пшеница не отстъпват на задграничните, които са с по-високи добиви, само че индикаторите им са по-лоши от българските. Не инцидентно, особено за нашия Институт едни от най-големите ни клиенти са турски компании компании, които желаят качествена пшеница. Там знаете, първото нещо като се седне на масата е да се постави самун и вода. Но нашите производители гледат да имат рандеман, надлежно облага и натъртват на вносните сортове и хибриди.

Тази наклонност е от 10-тина години. Не бива да се отхвърляме от родното, въпреки всичко нашата селекция е основана тук и за нашите условия, означи селекционерът на слънчоглед.

Георгиев: С непознатите хибриди се вкарват и доста заболявания по нашите земи

При слънчогледа обстановката е друга, тъй като с вносните сортове навлязоха и нови раси мана. На доста места получавам позвънявания за заболяването мана по слънчогледа и ще има компрометиране на добива с 10-15%, в случай че всичко продължава обикновено.

Очаква се една доста добра годишна продукция от пшеница, ечемик и тритикале, по данни на моите сътрудници добави доцент Георгиев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР