Дежурната двойка изтребители МиГ-29, която осъществява мисията на НАТО Еър

...
Дежурната двойка изтребители МиГ-29, която осъществява мисията на НАТО Еър
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Дежурните МиГ-29 изобщо не са вдигани за мистериозния самолет от Литва

Дежурната двойка изтребители МиГ-29, която реализира задачата на НАТО " Еър полисинг " от авиобаза Граф Игнатиево, въобще не е вдигана във въздуха, с цел да ескортира мистериозния литовски аероплан без проект, нарушил въздушното пространство на няколко източноевропейски страни. Това научи Lupa.bg от свои източници във военното министерство на Драгомир Заков. Той и Министерство на вътрешните работи сътрудника му Бойко Рашков бяха изслушани през днешния ден от депутатите на закрито съвещание в Народното събрание.

Първоначалната информация, дадена от МО, беше, че един наш военен аероплан е бил задействан от " Графа ", щом дребният " пайпър " е навлязъл в нашето небе от Румъния, като преди този момент за малко е минал и над Сърбия. Лошото време обаче в действителност е осуетило активирането на водача и машината.



В армейските редици се приказва даже, че е настъпил прочут ужас в авиобазата, щом пристигнаха първите известия от " Дякон Игнатий " по какъв начин МиГ-29 е следил от самото начало литовската машина, като се има поради фрапантната разлика във височините и скоростта на двата самолета.

Наши източници оповестяват още, че към този момент има информация за лицата, които са били на борда на " пайпъра ", както и за тези, заредили с 2 туби гориво самолета на от дълго време обгърнатата в шубраци писта на летище Иново, Видинско, където той първо каца у нас. А по преценка на взаимното командване не е имало потребност Ф-16 от Румъния да получи особено позволение от родните Военновъздушни сили за прекосяване към българско командване, с цел да наблюдава в допълнение литовците (ако поданството на лицата е такова - б.р.).

Днес пред публицистите в Народно събрание Заков единствено сбито разясни, че не е имало никакво отклоняване от националните процедури и тези на НАТО. Двумоторният аероплан е бил наблюдаван от самото начало, само че не е ясно по какъв начин е било позволено два пъти да кацне и два пъти да излети от нашите остарели летища (последното - в Буховци, Търговищко - б.р.), без да бъде прихванат екипажът му незабавно от СОБТ или други звена на Министерство на вътрешните работи.

За отбранителните системи на България и националната сигурност не е имало никаква опасност, твърдо уверен е Драгомир Заков.

Източници на медията ни разкриха още, че незабавно щом завърши следствието, ще се пристъпи и към поетапно разсекретяване на публично потребната информация, само че не и с елементи за дейностите на Военновъздушните сили или органите на реда.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР