Дехидратацията е патологично състояние, при което тялото губи повече течности,

...
Дехидратацията е патологично състояние, при което тялото губи повече течности,
Коментари Харесай

Дехидратация - как да се справим с нея?

Дехидратацията е патологично положение, при което тялото губи повече течности, в сравнение с приема. При липса на лекуване положението може да прогресира и да докара до съществени последствия.
Прочетете още
Симптомите на дехидратация при възрастни и деца включват възприятие на жадност, мрачно жълта, мощно миришеща урина, по-рядко уриниране, зашеметяване, чувство за отмалялост, сухота в устата, устните и езика, както и вдлъбване на очите. 

Рискът от дехидратация при възрастните е по-висок в случай че има диабет, висока температура, приема лекарства стимулиращи уринирането - диуретици, страда от диария, получил е топлинен удар или е стоял по-дълго време на слънце. По-често дехидратация се следи и вследствие на консумация на прекалено количество алкохол или след щедро изпотяване по време наа подготовка.

При леки случаи на дехидратация е допустимо приема на задоволително течности, най-добре вода, да бъде задоволителен за възобновяване.

Спортните питиета също могат да бъдат от изгода за рехидратация и да подкрепят за набиране на изгубените електролити. Въпреки това в доста случаи те са с високо наличие на калории, добавени захари и изкуствени подсладители. Поради тази причина е целесъобразно първо да се ревизират съставките.

Обезмасленото и нискомасленото мляко също биха могли да се употребяват като ефикасна напитка след подготовка или за рехидратация като цяло. Консумацията на този вид питиета се предлагат единствено при липса на нетърпимост към лактоза или алергия към млечени протеини.

Плодовите сокове биха могли да раздразнят стомаха. Поради тази причина тяхната консумация е целесъобразна само след разреждане с вода. Приема на кафе, чай, газирани питиета и алкохолни питиета би трябвало да се заобикаля, защото те имат диуретичен резултат. Този тип питиета могат да доведат до спомагателна дехидратация на тялото.

При сериозна дехидратация и липса на усъвършенстване се постанова посещаване при доктор. В тези случаи нормално се постанова приложението на интравенозни инфузии на разнообразни разтвори, които да подсигурят оптимална рехидратация.

Тежката дехидратация може да наложи да къс престой в болница. Незабавен контакт с медицински екип се постанова при:
Липса на уриниране за интервал от 8 часа;Наличие на пристъп или гърч;Ако засегнатия е объркан или комплициран за време, място и пространство;При слаб или интензивен пулс;Усещане за мощна умора;Замаяност при изправено положение;При влошено положение, което не разрешава орален банкет на течности - гадене или повръщане.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР