Дефиницията за енергийна бедност ще бъде приета до края на

...
Дефиницията за енергийна бедност ще бъде приета до края на
Коментари Харесай

Лазар Лазаров: Над 2 милиона българи са енергийно бедни

Дефиницията за енергийна беднотия ще бъде призната до края на годината. В категорията енергийно небогати ще влязат над 2 млн. българи. Това съобщи служебният длъжностен заместител министър-председател по обществените политики и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров по време на чуването си в Народното събрание.
По време на първия парламентарен надзор в 48-ото Народно събрание той посочи, че измененията са заложени в ЗИД на Закона за енергетиката. След като бъде призната дефиницията за енергийна беднотия, следва да стартира и реализирането на механизмите за поддръжка за енергийно бедните в страната. Според Лазаров в България такива са над 2 млн. души - измежду които както хора с ниски приходи, по този начин и тези със междинни. В Европейски Съюз приблизително 26% от работещите изпитват усложнения да изплащат отговорностите си за отопление.
Промяната в Закона за енергетиката, касаеща въвеждането на тази формулировка, е заложена в Националния проект за възобновяване и резистентност. Тя би трябвало да стане факт до края на годината, с цел да получим и втория транш на обща стойност 724 млн. евро.
За приемането на дефиницията за енергийна беднотия се приказва от години. Изработването на определение е приоритет на Европейския съюз. Към момента няма общоприета формулировка в Съюза, а страните членки имат разнообразни подходи при приемането на такива.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР