Дебютният роман на Костанца Касати преобръща историята на една от

...
Дебютният роман на Костанца Касати преобръща историята на една от
Коментари Харесай

Един от най-популярните исторически романи за последното десетилетие разказва историята на „Клитемнестра“

Дебютният разказ на Костанца Касати прекатурва историята на една от най-криворазбраните героини в гръцката митология.

Почитателите на нашумелите през последните години преразкази на гръцката митология като „ Песен за Ахил “, „ Итака “ и „ Хиляда кораба “ ще се влюбят в зашеметяващия дебютен разказ на Костанца Касати – „ Клитемнестра “, който прекатурва мита за брачната половинка на Агамемнон и я показва в нова, детайлна и многопластова светлина.

Вече и в превод на български с логото на издателство „ Сиела “, „ Клитемнестра “ рисува прочувствен и докосващ портрет на човечността, скръбта и отмъщението, в чийто център стои една от най-сложните и криворазбрани героини на гръцката митология.

В свят, в който артистите пеят песни за подвизите на царете, само че ловко не помнят закононарушенията им, пламенната история на Костанца Касати дава глас на тези персонажи, движещи се по ръба на забравата.

Родена като волна и самостоятелна принцеса на Спарта, Клитемнестра е цялостна диаметралност на сестра си Елена, чието най-голямо оръжие е неземната ѝ хубост. За разлика от нея Клитемнестра се уповава на своите разум, мощ и храброст и има вяра, че може да бъде по-добър държател от който и да е мъж.

Но даже и това няма да ѝ е задоволително, когато мойрите я изправят очи в очи с чудовището, предсказано да бъде неин брачен партньор – Агамемнон. Тиранинът, който е прочут със своята свирепост даже в един свят, където кръвожадността е по-скоро норма, а не изключение. Клитемнестра е принудена да следи безпомощно закононарушенията му, даже когато Агамемнон принася щерка им им в жертва, с цел да омиловисти боговете.

И до момента в който Агамемнон води своята война на бойното поле, където „ богоравни “ герои правят неописуеми закононарушения, Клитемнестра взема решение да задейства собствен личен проект за възмездие, който ще унищожи чудовището. Каквото и да ѝ коства това. Защото, за разлика от царете, цариците са или ненавиждани, или забравени. А тя добре знае кое от двете избира.

Наситен с нажежени до бяло страсти, дебютният разказ на Костанца Касати е замайващ епос, в който няма герои и злодеи – единствено същински пълнокръвни хора, водени от своите пристрастености и недостатъци.

Едно е ясно, един път прочели този дразнещ преразказ на Древна Елада, читателите няма да не помнят името на „ Клитемнестра “ – майка, килърка, кралица и смела жена, подготвена да направи всичко за хората, които обича.

„ Човешкият живот се основава на болежка. Но си коства, в случай че имаш няколко мига на благополучие, гръмотевица, разкъсваща тъмнината в небето. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР