Дебатите по време на заседанието на Комисията по правни въпроси

...
Дебатите по време на заседанието на Комисията по правни въпроси
Коментари Харесай

Дебатът за референдума – от дръж се като мъж“ до закани с Конституционния съд

Дебатите по време на съвещанието на Комисията по правни въпроси по разискване на предлагането за осъществяване на народен референдум с въпрос " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? " мина през просташки престрелки и обидни квалификации - главно сред депутатите от " Възраждане " и тези на ПП/ДБ, в частност Явор Божанков. Основните нападки бяха ориентирани към него с изрази като " ще ти се стъжни " и " какво стана бе, Яворчо, стани и се извини ", " хвани се като мъж ".

Явор Божанков пък се оплака, че народен представител от " Възраждане " се е опитвал да му вземе телефона, с цел да не снима.

Деян Николов от " Възраждане " изясни, че въпросът за промяната на лв. с еврото е от основен и стратегически освен за стопанската система и финансите на страната, само че визира всеки един български жител. Не приказваме за замяната на една хартийка с друга, а за бъдещето на България във финансов и стопански проект, сподели Николов, който е засегнат по какъв начин се взима едно решение без национално допитване до народа.

Събрани са над 604 000 подписа, регистрира Николов и добави, че " Възраждане " са спазили всички законови периоди и рамки за осъществяване на референдум по тематиката за промяната на лв. с еврото. Имаме всички законови учредения да бъдем на стадий взимане на решение за осъществяване на референдум, настоя Деян Николов.

Важно е да се каже, че България няма избрана дата за участие и влизане в Еврозоната, посочи още Деян Николов. Дори да отговаряме на критериите на процедура осъществяването им няма автоматизирано деяние и не дефинира автоматизирано датата България да одобри еврото и да влезе в Еврозоната, разяснява Николов. Той добави, че следва договаряне от коя дата България да стане член на Еврозоната, като към момента няма съответен период. Не нарушаваме законодателството, тъй като референдумът е допустимо най-демократичният принцип. Ако през днешния ден правна комисия наруши законът, ще е притеснително накъде върви демокрацията и ръководството на страната, предизвести Деян Николов.

Той регистрира, че доста страни без България и Кипър са провели референдум във връзка с Еврозоната. Дори жителите на Северна Македония са питани дали желаят да влязат в Европейски Съюз и респективно в Еврозоната, даде образец Николов.

По думите му изводът е, че 88% от страните, които са се включили към Еврозоната, са били питани дали желаят или не по един или различен метод, директно или индиректно. Обидно ще е за българските жители дали това би трябвало да се случи или не, добави Деян Николов. В умозаключение той сподели, че би трябвало да се организира референдум, с цел да кажат хората дали желаят или не евро в България. В идващите 20 години България не би трябвало да желае да влезе в Еврозоната, счита Николов, съгласно който това заплашва както стопанската система на страната ни, по този начин и самият Клуб на богатите.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи, че в случай че някои си разрешава да пояснява превратно закона, това би било посягане върху главното демократично право - правото на глас. Правото на глас е вероятната разлика сред народна власт и тирания, съпостави Костадинов, който прикани депутатите от Комисията по правни въпроси да изпълнят закона и да одобряват провеждането на референдума за закономерен.

Той прикани още депутатите, които считат, че референдумът е незаконосъобразен, да сезират Конституционния съд. Костадинов е засегнат, че има народни представители, които считат, че техният глас тежи повече, в сравнение с гласът на над 600 000 български жители.

Депутатът от ПП/ДБ Явор Божанков също взе отношение по тематиката. ПП/ДБ по принцип са за провеждането на референдуми, само че в случай че са рационални при спазването на европейските закони и европейският път на България. Той уточни, че референдумът е главно демократично право на глас, само че не и потреблението му като оръжие за недемократични цели.

Според Божанков референдумът за опазване на българския лев опонира на Конституцията, с което загатна, че неговата парламентарна група няма да го поддържа. Припомняме, че през вчерашния ден това изрично съобщи и съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. " Този референдум е и незаконен, тъй като подобен референдум можеше да се организира преди ратификацията на интернационалните контракти. Защо тогава не направихте допитването ", запита Божанков депутатите от " Възраждане ".

Той счита, че самата пропаганда за осъществяване на референдум е минала през манипулативни изказвания. " Това е един референдум на страха ", съпостави Божанков и добави, че референдумът е противоконституционен и е референдум срещу Европа.

Деян Николов отговори на Явор Божанков. Той се надява дебатът да не е на равнището на правна комисия и увери, че референдумът не опонира на Конституцията. Поставени сте в сложна обстановка - да допуснете референдума, който ще загубите или да нарушите демокрацията. Това са изводите, уточни Николов.

Цвета Рангелова от " Възраждане " дефинира изявлението на Божанков като несериозно, а той направил внушения, отправил обвинявания и изказал страховете, които изпитва от референдума. Тя прикани Божанков да се готви добре преди да излага тезите си, а не да се приготвя от клипчета и видеоматериали от TikTok.

Председателят на Комисията по правни въпроси Стою Стоев предизвести, че в случай че по този начин продължава дебатът, ще прекъсне съвещанието. Има устав, който дава опция при вълнения на комисията да бъде прекратено или прекъснато съвещанието, прикани Стоев и настоя за дисциплинираност по време на дебатите за опазване на българския лев като публична валута.

Явор Божанков се закани, че неговата парламентарна група от ПП/ДБ ще сезира Конституционния съд. " Стига внушения ", приканиха го пък депутати от групировката на Костадин Костадинов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР