>Дебатите дали частните училища и детски градини да могат да

...
>Дебатите дали частните училища и детски градини да могат да
Коментари Харесай

Частни училища и детски градини във Варна ще получават държавна субсидия

> Дебатите дали частните учебни заведения и детски градини да могат да получават държавна дотация се водиха бурно години наред. Подобна опция бе дадена с признатия през 2016 година нов учебен закон, а действително право на държавни пари частните образователни заведения получиха от 1 януари 2018 година За задачата искащите трябваше да аплайват пред просветното министерство, като крайният период за това бе 2 ноември 2017 година

Дотогава заявките за включване в системата на държавно финансиране от бюджетната 2018 година са подали 9 частни учебни заведения. По две са от учебни заведения във Варна, Велико Търново, Добрич, Пловдив и едно от София. Нито едно от тях не е новосъздадено, показват от министерството. От листата на утвърдените за финансиране частни учебни заведения и детски градини, оповестен в "Държавен вестник " на 15 декември м.г., излиза наяве, че са били утвърдени всички 9 претендента, както и още 5 детски градини.

По данни на МОН в утвърдените учебни заведения се образоват 553 възпитаници от първи до дванадесети клас и 28 деца в подготвителни групи. Ако школата получат за всяко от тях жестоко по към 1400 лева на дете (колкото бе приблизително държавната прехрана на учениците от държавните и общинските учебни заведения за м.г.), това прави към 800 хиляди лева В бюджета за 2018 година са планувани много повече средства за частните учебни заведения (7 млн. лева.), ако всички частни школа изискат държавни средства.

Причината малко частни школа да желаят държавни средства е изискването, сложено пред тях от законодателя - да одобряват 20% от учениците си гратис, включително деца с изявени способности и специфични просветителни потребности. Кои деца ще се освобождават от заплащане, ще взема решение съответното учебно заведение. Засега нито едно от членуващите над 50 частни школа в Българската асоциация на частните учебни заведения (БАЧУ) не е изявило предпочитание да получава въпросните средства. Общо у нас има 186 частни учебни заведения, в които учат 14 хиляди възпитаници.

Средствата от държавния бюджет за прехрана на дейностите по възпитанието и образованието на децата и учениците в частните учебни заведения ще се дефинират по бюджетите на общините. Парите ще се разпределят с изключение на въз основа на броя на учениците и въз основата на още два критерия - на брой паралелки и съгласно местоположението на учебното заведение и съществуването в него на деца от уязвимите групи (какъвто ще е правилото и за общинските училища).

ОДОБРЕНИ:

4 от утвърдените частни детски градини са от Варна - "Аз съм българче ", "Д-р Мария Монтесори ", "Мечтатели " и "Чебурашка ", една от София - "Арлекино ", и една от Търговище - "Монтесори-Търговище " - ООД. Училищата, които ще получат държавно финансиране, са частно приблизително училище "П.Р Славейков " (София), частната професионална гимназия по стопанска система и ръководство и частна профилирана гимназия "Едмънт Бърк " (Пловдив), частно приблизително учебно заведение "Леонардо да Винчи " и частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество (Добрич), частно начално учебно заведение "Д. Екимов " в с. Русаля, Търновско, частна профилирана гимназия "АК-Аркус " във Велико Търново, частно приблизително учебно заведение "Мечтатели " и частно главно училище "М. Монтесори " (Варна).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР