Дебатът за проблемите в градския транспорт на Пловдив трябва да

...
Дебатът за проблемите в градския транспорт на Пловдив трябва да
Коментари Харесай

Срив в системата за е-таксуване задълбочава проблемите в градския транспорт в Пловдив

Дебатът за проблемите в градския превоз на Пловдив би трябвало да бъде импортиран в Общинския съвет и там да се търси решение на финансовите искания на компаниите превозвачи. Това оповестиха от пресцентъра на общината след срещата на кмета Здравко Димитров с представители на консорциума, който има контракт за обслужване на линиите на градския превоз.

"Превозвачите имат искания към цените, на които реализират услугата, общината има своите искания към качеството и осъществяването, по тази причина считаме, че диалогът за бъдещето на градския превоз, би трябвало да се придвижи в Общински съвет и там да се вземе решение дали да се вдигне цената на транспортната услуга с какъв брой и при какви условия. Там е мястото на този диалог, с цел да бъдат избегнати всевъзможни подозрения за подмолни сделки ", разяснява кметът Здравко Димитров след срещата. Според него без необятен публичен консенсус няма по какъв начин да бъде решен казусът. Той признава, че някои от претенциите на превозвачите са основателни, изключително тези, които касаят интервала на изключителното състояние поради епидемията от COVID-19. Тогава графикът на рейсовете е бил с неделно разписание и през делничните дни поради неналичието на пасажери. Това е довело до сериозен отлив на доходи, за което превозвачите желаят обезщетения.

"Ние не желаеме пари, а само да влезе в действие договорът от 2018 година, съгласно който ние би трябвало да получаваме по 1.95 лева на км за огромни рейсове и по 1.78 лева за дребните ", разяснява Петко Ангелов от името на превозвачите. Според тяхните калкулации на всеки изминат километър те губят сред 40-50 стотинки.

Тези заплащания могат да станат по контракт, единствено в случай че има 100% електронно таксуване. "Такова на този стадий не може да бъде обезпечено поради проблеми със системата на испанската компания "Индра ", изяснява заместник-кметът по превоз Тодор Чонов. В средата на юли системата за безкондукторно таксуване беше поетапно пускана по обособените линии, само че при нейното опериране на 100%, се е сринала и сега още веднъж се работи по премахване на проблемите. Ако те не могат да бъдат решени, общината е подготвена да премине към по крайни ограничения и да търси правата си в съда, с цел да отбрани до дъно ползите на пловдивчани.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР