Дебатът за Истанбулската конвенция, организиран от парламентарния шеф Цвета Караянчева

...
Дебатът за Истанбулската конвенция, организиран от парламентарния шеф Цвета Караянчева
Коментари Харесай

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция, в парламента я вадят от дневния ред

Дебатът за Истанбулската спогодба, проведен от парламентарния началник Цвета Караянчева във вторник, трябваше да разсее подозренията към този документ, само че вместо това се оказа окупиран от нейни съперници. В резултат причините бяха сменени с апокалиптични прогнози и тайни теории

© Надежда Чипева Още по тематиката
Дебатът за Истанбулската спогодба - с хоругви, флагове и свещеници

Опонентите: Апокалипсис, ключ за вратата на пъкъла, повсеместен шперц за кутията на Пандора, змийски яйца в целофан, удар по фамилията и по мъжете
23 яну 2018
Как от бранител на Истанбулската спогодба църквата стана неин гневен съперник

Преди две години БПЦ поддържа документа, който в този момент жигосва като водещ до " честен разпад " и " заличаване за индивида "
23 яну 2018
" Трети пол " и други операции

Как незнанието се трансформира в национална идея
12 яну 2018
Защо насилието против дами в България ще остане ненаказано

Ратификацията на Истанбулската спогодба наподобява все по-малко евентуална
4 яну 2018
Всеки ден бавене на Истанбулската спогодба заплашва живота на хиляди българки

Позиция на Българския фонд за дамите по отношение на разногласията по ратификацията на Истанбулската спогодба
4 яну 2018
Осем министри са дали своят вот против конвенцията за отбрана на дами от принуждение

Спекулациите към Истанбулската спогодба основават комфортна димна завеса за същинските политически кавги
3 яну 2018 Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че още в четвъртък партията ще внесе в Народното събрание искане за гласоподаване на решение да бъде извършен референдум за Истанбулската спогодба. В същото време парламентарната правна комисия извади документа от днешния си дневен ред по искане на Българска социалистическа партия, а комисията по младежта и спорта не поддържа законопроекта за ратификация на документа с 10 гласа " срещу " и девет гласа " за ". По информация на " Дневник " решителен е бил гласът на Георги Марков от ГЕРБ, който не е подкрепил конвенцията.

" Искаме да спре гледането на Истанбулската спогодба в Народното събрание. Тя сътвори голямо напрежение в българското общество - разнообразни отзиви на църквата, тежка полемика през вчерашния ден. Това е разделяне! " Това съобщи Нинова в Народното събрание, като се стимулира и с това, че към конвенцията не е прибавен обяснителният отчет, както и отчет на Министерския съвет, който да указва какви национални закони би трябвало да се трансформират след нейното одобрение. " Няма изясненост, по тази причина желаеме да се спрат всички процедури по гледането й в Народното събрание. Да се направи същинска социална полемика и считаме, че този, който би трябвало да се произнесе по противоречивия въпрос, е българският народ ", безапелационна бе Нинова.

Какво се изисква за референдум

Според Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление предложение до Народното събрание за народен референдум може да бъде направено от не по-малко от една пета от народните представители, т.е. 48 депутати. Предложение може да бъде направено също по този начин от президента, Министерския съвет, не по-малко от една пета от общинските препоръки в страната; предприемчив комитет от жители с не по-малко от 200 000 подписа. " Утре внасяме нужните подписи на народни представители от " Българска социалистическа партия за България ", разгласи през днешния ден Нинова и разяснява, че " единствено народът може да каже каква е волята му по този въпрос след създалата се обстановка ".

Същевременно левицата щяла да продължава с внасянето на закони, които извършват условията на конвенцията за превъзмогване на насилието над дами, деца и домашното принуждение. Верният път бил смяна в законите, с цел да стане действителност битката против това принуждение, Българска социалистическа партия към този момент внесе проектозакон за смяна в Наказателния кодекс. Всъщност през миналите седмици неведнъж съперниците на ратификацията, в това число и от Българска социалистическа партия, обявяваха, че има задоволително закони против насилието, само че използването им не е дейно. " Предлагаме и създаване на центрове за хората, потърпевши от принуждение. Стъпка по стъпка по тематиката за насилието ще осъществим всичко ", съобщи Нинова.

Инструмент за офанзива на държавното управление

Все по-очевидно става, че Българска социалистическа партия вижда в дебата към конвенцията метод да се нападна държавното управление на Борисов и болшинството на ГЕРБ, които към този момент заеха, въпреки и внимателно и немногословно, позиция в поддръжка на конвенцията. Парадоксалното е, че точно членове на държавното управление първи се заиграха популистки с тезата, че конвенцията прокарва рискови " джендър идеологии " - вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, като подметнаха тази тематика на обществото, след което се отдръпнаха. Сега Българска социалистическа партия, президентът, дори и главните вероизповедания в България подават като главен мотив против " прибързаното " одобрение на конвенцията точно " разделянето в обществото, опасенията на българските жители ". Но българските жители допреди три седмици нямаха никакво съображение да се притесняват от конвенцията, до момента в който това не им беше сведено като опасност, от която " патриотите " ще ги спасят.
Референдумът ще е добър вид да се нападна ГЕРБ като партията, задала опасност са обичайните български полезности и фамилията. Същевременно Борисов неведнъж пое ангажимент пред интернационалните сътрудници на България, в това число и пред европарламента, да направи всичко допустимо конвенцията да бъде утвърдена.

Има и друго решение

Всъщност, в случай че в действителност има опасения за дали конвенцията опонира на българската конституция, като вкарва неприемливи структури като " трети пол " и " еднополов брак ", надалеч по-елегантен и естествен метод за решение на това подозрение е да бъде сезиран Конституционният съд. Тази теза изрази някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров, както и някогашната съдийка по правата на индивида в Страсбург Здравка Калайджиева в спор по Българска национална телевизия. Има механизъм държавното управление да изиска от Конституционен съд да се произнесе по конституционосъобразността на един интернационален контракт преди неговата ратификация, единомислещи са те, въпреки и съперници по главната тематика - за съществуване на подводни камъни в Истанбулската спогодба. Такова развиване на нещата би било преференциално за ГЕРБ - решението отива за сметка на Конституционен съд, където ръководещите имат механизъм да го отсрочват за по-добри времена, до момента в който в това време се уталожат пристрастеностите и се търси допустим вид. Очевидно обаче опозицията желае да държи тематиката гореща.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР