Дебатът за дедоларизацията продължава вече една година, подхранван от опасенията,

...
Дебатът за дедоларизацията продължава вече една година, подхранван от опасенията,
Коментари Харесай

Три причини защо Китай не иска пълна дедоларизация на пазарите

Дебатът за дедоларизацията продължава към този момент една година, подхранван от опасенията, че Вашингтон употребява деноминираната в долари международна финансова система против Русия поради войната в Украйна.    В полемиката се включиха даже високопоставени вложители като милиардерът Рей Далио, съгласно който глобите, ориентирани към съветските валутни запаси в долари, " усилиха възприемания риск, че сходни дългови активи могат да бъдат замразени по метода, по който беше направено по отношение на Русия ".     Вследствие на това разнообразни страни започнаха да търсят недоларови други възможности, които да употребяват в търговията и да съхраняват в запасите си, което отвори необятно вратата за китайския юан, показва в собствен разбор Bussines Insider, добавяйки, че китайската валута изживява своя звезден момент като евентуален кандидат за доминираната от щатския $ световна платежна система.    Макар че китайската валута е надалеч от позициите на $, тя е най-големият кандидат на фона на напрежението сред Съединени американски щати и Китай и демонстрираните близки връзки на Пекин с Москва. Азиатският колос към този момент даже подписа покупко-продажби с Русия и други страни, искащи да употребяват юана за търговия и разплащания, стремейки се да разшири потреблението на валутата си в интернационален проект.     Въпреки това ще бъде мъчно за който и да е актив или валута да измести действително щатския $, включително както юана, по този начин и еврото.   

Но най-важното е, че Пекин в действителност не би желал да се стигне до цялостна дедоларизация и юанът да стане съществена аварийна валута за света, показва изданието и дава три съществени аргументи за това. 
1. Китай не желае да либерализира валутата си и да разреши на парите да се движат свободно в и отвън стопанската система му    Въпреки че Китай наподобява желае да наруши световната доминация на Съединени американски щати, той желае да направи това единствено при личните си условия, споделя Рори Грийн, основен икономист за Китай в основаната в Лондон консултантска компания TS Lombard, пред Bussines Insider. " През последното десетилетие Китайската национална банка се движеше внимателно, с цел да насърчи по-широкото потребление на юана, без да нарушава финансовата сигурност, и е малко евентуално в този момент да промени тази динамичност ".    Тази непоклатимост се поддържа посредством потреблението на финансов надзор - т.е. надзор върху това какъв брой задгранични пари могат да влизат и излизат от китайската стопанска система, което от своя страна оказва въздействие върху обменния курс на задграничната валута.    Политиката на Пекин нормално клони към съществуването на подобен надзор, защото го счита за причина за самостоятелна, суверенна парична политика, счита още Грийн, съгласно който “подобен надзор, който Китай счита за нужен за финансовата сигурност и непоклатимост, значи, че той в никакъв случай няма да може да либерализира изцяло настоящата рамка ”.     Вместо да упорства юанът да се трансформира в преобладаваща международна аварийна валута Пекин евентуално ще се стреми към своя сфера на валутно въздействие измежду страните, с които търгува интензивно - да вземем за пример в Азия, разбивайки монопола на щатския $ в някои елементи на света.    Възможно е обаче да има и известна независимост на деяние във връзка с позицията на Пекин.   

" В Китай постоянно е съществувала опция за смяна на контрола върху капитала. Само че за Пекин въпросът постоянно е бил дали световната среда ще поддържа един сходен ход. Дали има задоволително страни, които ще одобряват юана ", изяснява и Абишур Пракаш, основен изпълнителен шеф на основаната в Торонто консултантска компания The Geopolitical Business. " Днес отговорът е " да ", защото доста страни към този момент се причислиха към юана, давайки на Китай нужния сигнал за смяна на скоростта ". 
2. Китай не желае и не може да си разреши да поддържа непрекъснат недостиг като САЩ    Позицията и въздействието на щатския $ като аварийна валута имат своята цена - недостиг по настоящата сметка на Америка. Това е по този начин, тъй като в международен мащаб има по-голямо търсене на долари от американското търсене на импорт, който също се заплаща благодарение на федералната валута. Така че Съединени американски щати ще би трябвало да се борят с все по-голям недостиг, с цел да запазят първостепенната си позиция. А това има един огромен минус - недостига по настоящата сметка прави страната уязвима към непредвидени промени в световните финансови потоци, подчертава Bussines Insider.     Според доста анализатори точно фактът, че Съединени американски щати са емитент на главната аварийна валута в света, прави по този начин, че страната има по-големи бюджетни дефицити и дефицити по настоящата сметка от множеството други страни.    “Макар че сега Китай е втората по величина стопанска система в света, той просто не може да си разреши да поддържа непрекъснат недостиг като Съединени американски щати ”, безапелационен е Грийн. " Китай не желае политически и не е в положение стопански, в случай че не се проведат обилни структурни промени, да поддържа резистентен недостиг по настоящата сметка и да обезпечи задоволително предложение на активи в юани в международен мащаб ".   3. Китай е изправен пред доста геополитически опасности, тъй че се нуждае и от различни активи    Едно от основните провокации пред всяка валута, която се бори с щатския $ като преобладаващ авариен финансов актив в света, е несъразмерната му доминация. А сега даже ролята на еврото е по-голяма от тази на юана.    

През април 43% от всички световни заплащания, осъществени посредством SWIFT, са били в щатски долари, а 32% - в евро. Само 2,3% от преводите по SWIFT са употребявали юани. В същото време, по данни на Международния валутен фонд, през четвъртото тримесечие на 2022 година американският $ е взел лъвския къс, или 54%, от международните валутни запаси. На еврото се падат 20% от запасите, до момента в който юанът съставлява едвам 2,5% от този ресурс. 
“Това значи, че липсва необятен избор, когато става въпрос за аварийни активи, което е проблем и за Китайската централна банка ”, подчертава Грийн пред Bussines Insider. " Институцията ще би трябвало да държи своите деноминирани в юани облигации в големи количества - сходно на Фед на Съединени американски щати, който в този момент държи голяма част от активите си в съкровищни скъпи бумаги ".     Като се имат поради проблемите, които стоят на пътя на Пекин, малко евентуално е юанът да заеме позицията на $ като желана международна аварийна валута, прибавя анализаторът от TS Lombard.    Тези пречки се прибавят към други провокации, които са отвън контрола на Китай, в това число инерцията в международната финансова система. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР