Дебатът за българската история трябва да се води честно, без

...
Дебатът за българската история трябва да се води честно, без
Коментари Харесай

Петър Стоянов: Аз обичам Русия, но повече обичам България

Дебатът за българската история би трябвало да се води почтено, без да се разделя обществото. Това сподели експрезидентът Петър Стоянов.
Той показа своята позиция - на 3 март не се подписва контракт за България, а прелиминарен контракт сред високопоставени съветски и турски дипломати. И подсети, че 2 години по-рано, т.е. през 1976 година, е подписано Райхщадското съглашение сред съветския император и австрийския император. Според Стоянов, главното умозаключение от него е следното - " на Балканите в никакъв случай няма да се образува огромна славянска страна, при цялостен погром на Османската империя може да има две княжества – Северна България и Източна Румелия ".
Стоянов сподели пред Нова телевизия и, че граф Игнатиев е писал в записките си, че първа цел на Руската империя са проливите и е нелогично да чакаме съветският боен да пази българските пред съветските ползи. Получи се мантрата, че положителната Русия ни е освободила, а неприятният Запад ни е унищожил, добави той.
Все отново, Стоянов видя като народен блян тъкмо Санстефанска България. По времето на Санстефанския контракт, шансът Македония да влезе в рамките на България е доста най-малък – тъй като тогава се договаря за територии, в които твоята армия е стъпила, а съветската армия по този начин и не стъпва в Македония, посочи Стоянов.
Чрез образованието в Русия, българските младежи гледат към Запада и западните полезности. „ Нашите будни български младежи виждат за пръв път Запада в съветските гимназии ”, сподели Стоянов и подсети – Стефан Стамболов има обучение единствено в Русия, а е считан за русофоб, до момента в който Иван Гешев е считан за русофил, само че е приключил в Англия.
" Крайно време е да създадем един сериозен прочит, да дадем на всекиму мястото ", заключи експрезидентът. " Аз обичам Русия, само че повече си обичам България ", акцентира Стоянов за край.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР