Дебългаризацията в Северна Македония е основният проблем. Защото България предлагаше

...
Дебългаризацията в Северна Македония е основният проблем. Защото България предлагаше
Коментари Харесай

Бойко Ноев критикува Кирил Петков за Северна Македония: Не трябва да ходи в Скопие

Дебългаризацията в Северна Македония е главният проблем. Защото България оферираше по какъв начин да бъде изпълнен Договорът за другарство и добросъседство, а Северна Македония – дали. Това съобщи специалистът по национална сигурност Бойко Ноев.

По-широк обаче е въпросът с правата на македонските българи, настоя Ноев. За него е неточност Кирил Петков да върви в Скопие – би трябвало новият македонски министър председател да пристигна тук. Ние сме страна на 1300 години, а Северна Македония – на 30 години. Нека Петков предложения своя македонски сътрудник тук, сподели Ноев пред bTV. Вероятно това ще е Димитър Ковачевски, който наследява Зоран Заев отпред на македонските социалдемократи (СДСМ).
Кирил Петков дава обещание поврат в договарянията със Северна Македония пред Financial Times
Новоизбраният министър председател Кирил Петков на България даде изявление пред Financial Times, в което декларира, че България ще предложи " нов развой...
Прочети повече
Необходимо е начало на развой на помиряване, настоя Ноев. Ключовият въпрос е равноправието на българите, акцентира той. Това значи смяна в македонската конституция – да се добави думичката „ българи ” там. Но съгласно Ноев, в този момент Заев шикалкави и приказва това да стане чак след влизане на Северна Македония в Европейски Съюз.

Ако Скопие стартира амбициозно с този въпрос – българите, думичката ще влезе бързо в македонската конституция, уверен е Ноев.

Нямаме за къде да бързаме – 4 години минаха, акцентира Ноев. Той похвали президента Румен Радев за самодейността да се свика КСНС поради Северна Македония.

За край Ноев предизвести, че „ Продължаваме промяната ” би трябвало да е доста деликатна по какъв начин разпределя ресурсите си и защо ги насочва най-много.
Зоран Заев поздрави Кирил Петков с благопожелание за нов положителен подтик в двустранните връзки
Македонският министър председател Зоран Заев честити в телефонен диалог изборът на Кирил Петков за министър-председател на България, по време на к...
Прочети повече
Румен Радев от Брюксел: България отстоява позицията си за Северна Македония

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР