ДБГ разкритикува остро представеният за обществено обсъждане проект на Закон

...
ДБГ разкритикува остро представеният за обществено обсъждане проект на Закон
Коментари Харесай

ДБГ: Новият антикорупционен закон няма да е ефективен

ДБГ разкритикува остро показаният за публично разискване план на Закон за противодействиена корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Според извънпарламентарната партия в него има редица пропуски, предпоставики за раздуване на органа, разбъркване на функционалности, липса на бистрота при избора и освобождението на членовете на комисията, по-ниска отчетност, които може да доведат до неефективност при основаването на антикорупционната комисия.

Тези пропуски би трябвало да бъдат отстранени, декларират от ДБГ.

Според хората на Меглена Кунева отпадането на опцията хората да подават неподписани сигнали е оттегляне от желанието за интензивно включване на обществото в борбата против корупцията измежду представителите на високите етажи на властта.

Добавянето на звеното на ДАНС към новосъздаващия се орган ще докара до спомагателното му раздуване и механично разбъркване на прекомерно разнообразни функционалности - административно следствие (работа по документите и засичането на несъответствия) и оперативно-издирвателна активност (следене, подслушване, агенти). Не виждаме гаранции, че няма да има теч на събраната информация и опция за въздействие.

Липсата на бистрота при процедурата по желание и освобождение на Комисията може да докара до политическа взаимозависимост. В текстовете няма заложена инспекция на препоръчаните претенденти от Комисията по досиетата, няма обществено чуване в пленарна зала, което се предава директно по Българска национална телевизия и БНР, и няма поименно гласоподаване на депутатите.

ДБГ смята, че би трябвало да бъде върната опцията за външен одит на новия орган, защото това ще увеличи отчетността пред обществото и прозрачността за работата на комисията, която би трябвало да бъде самостоятелна. А това няма по какъв начин да се случи, в случай че докладът се преглежда точно от хората, които би трябвало да бъдат проверявани от органа.

И сега има институции, които би трябвало да се борят с корупцията, само че точно неналичието на бистрота води до неефективността при тяхната работа. Механичният им общ брой, без възстановяване на отчетността им пред обществото, няма да доведат до смяна на актуалното състояние.

Обратната доказателствена тежест беше предпочитание и на КОНПИ, като при засичане на огромни противоречие сред декларирани приходи и имущество, проверяваният да може да потвърди законния генезис на средствата.

От ДБГ декларират, че ще изпратят аргументирано мнение до Министерството на правораздаването, в това число с оферти за премахване на слабите страни, за новият закон да сложи началото на действителна битка с корупцията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР