Звездата на WNBA Даяна Таурази става първата в историята на лигата, отбелязала 10 000 точки в кариерата

...
Даяна Таурази, звездата на Финикс Меркюри, която стои на върха
Коментари Харесай

Даяна Таурази, звездата на Финикс Меркюри, която стои на върха на списъка с най-добри голмайстори на WNBA за всички времена, достигна още един крайъгълен камък в своята изключително украсена кариера, като стана първият играч, отбелязал 10 000 точки в историята на лигата.

Играейки пред пълен Footprint Center във Финикс, Taurasi влезе в мача в четвъртък вечер, нуждаейки се от 18 точки, за да достигне историческата марка. През третата четвърт 41-годишният играч вкара историческия кош с дълбока тройка срещу Атланта Дрийм.

С размахани ръце и публиката избухна в възгласи, играта беше незабавно спряна, тъй като Taurasi се събра в скупчена група със съотборниците си близо до половината корт, за да празнува.

„През цялото време се надявам, че това няма да попречи на инерцията ни“, каза Таурази пред ESPN за това, което минаваше през ума й в момента. „Имахме голяма нужда от тази победа, но наистина беше приятно усещане, знаете, когато има очакване и някак си се получава по ваш начин и каква страхотна вечер за женския баскетбол тази вечер.“

Бившата MVP завърши вечерта с най-високите за сезона 42 точки, най-много, което е отбелязала по време на регулиране в мач в кариерата си, при победата на Меркюри с 91-71 над Дрийм. Според ESPN Таурази е най-възрастният играч в историята на лигата, отбелязал 40 или повече точки в мач.

След мача Таурази беше видяна да се прегръща със съотборничката си Бритни Гринър, която пропусна третия си пореден мач поради психично здраве.

„Когато правиш нещо, което обичаш и си обсебен от него, просто винаги искаш да преминеш границите“, каза Таурази при достигането на крайъгълния камък. „И понякога преминаването на границите ми създава проблеми, но аз просто обичам играта, просто влагам всичко в нея и да прекарам вечер като тази пред нашите фенове и хора, които познавам от дълго време, това наистина ми помогна ела тук, не можеше да бъде по-добре.

КОЛЕЖ ПАРК, ГРУЗИЯ - 25 ЮЛИ: Бритни Гринър №49 от Финикс Меркюри по време на мача срещу Атланта Дрийм в Gateway Center Arena на 25 юли 2023 г. в Колидж Парк, Джорджия. ЗАБЕЛЕЖКА КЪМ ПОТРЕБИТЕЛЯ: Потребителят изрично потвърждава и се съгласява, че с изтеглянето и/или използването на тази снимка, Потребителят се съгласява с правилата и условията на Лицензионното споразумение на Getty Images. (Снимка от Paras Griffin/Getty Images) КОЛЕЖ ПАРК, ГРУЗИЯ – 25 ЮЛИ: Бритни Гринър №49 от Финикс Меркюри по време на мача срещу Атланта Дрийм в Gateway Center Arena на 25 юли 2023 г. в Колидж Парк, Джорджия. ЗАБЕЛЕЖКА КЪМ ПОТРЕБИТЕЛЯ: Потребителят изрично потвърждава и се съгласява, че с изтеглянето и/или използването на тази снимка, Потребителят се съгласява с правилата и условията на Лицензионното споразумение на Getty Images. (Снимка от Paras Griffin/Getty Images) Парас Грифин/Гети изображения

Taurasi беше избрана от Mercury като номер 1 през 2004 г. след успешна колегиална кариера в UConn, където помогна да изведе Huskies до три последователни шампионата на NCAA.

Успехът й продължи на професионално ниво, където 10-кратният участник в Мача на звездите изведе Меркюри до три шампионата на WNBA (2007, 2009, 2014), като два пъти беше обявена за MVP на финалите на WNBA.

Наред с други важни постижения, Таурази е лидерът в лигата за всички времена по три точки и плейофи и държи рекорда за точкуване за един сезон (25,3 точки на мач през 2006 г.). Тя също така спечели титлата за голмайстор пет пъти в кариерата си, включително четири поредни от 2008-11.

На международно ниво Таурази е петкратен олимпийски златен медалист с отбора на САЩ и шесткратен шампион на Евролигата.

„От името на WNBA и баскетболните фенове по целия свят, искам да изкажа моите сърдечни поздравления на Даяна за достигането на невероятния крайъгълен камък от 10 000 точки, тъй като тя продължава да пише нови глави, което е забележителна кариера в WNBA“, каза комисарят на лигата Кати Енгелбърт в изявление .

„Имах удоволствието да я гледам как играе първо като фен, а сега и като комисар на WNBA. Постижението на Даяна е доказателство за нейните умения, решителност и непоколебима отдаденост на играта, която заедно със състезателния й характер пленява феновете с нейните невероятни способности за отбелязване на точки, представяне на съединителя и несравнимо баскетболно IQ. За нас е чест да станем свидетели на този крайъгълен камък.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР