Дай 5! казваме, когато отбелязваме онзи момент, в който се

...
Дай 5! казваме, когато отбелязваме онзи момент, в който се
Коментари Харесай

Инициативата „Дай 5!“ на фондация „От нас зависи“ насърчава доброволчеството сред младежите

„ Дай 5! " споделяме, когато означаваме оня миг, в който се оправяме добре дружно. „ Дай 5! " се назовава и новата самодейност на фондация „ От нас зависи ", която ще включи младежи от 10 учебни паралелки и ще им помогне да основат свои доброволчески планове, само че и да научат доста повече за доброволчеството и работата на организации в разнообразни сфери.

Според отчет на Евростат, единствено 14% от младежите в България вземат участие в доброволчески действия, което е доста по-ниско спрямо други европейски страни. Например, средностатистически в Европейския съюз тази цифра е над 20%.

Ето за какво в границите на 2024 година фондация „ От нас зависи " предприе крачка към разширението на опциите за присъединяване в доброволчески дейности на повече младежи. Със серия от събития и на практика стъпки учениците ще се срещнат по-добре с няколко доброволчески начинания и сами ще могат да осъществят и ръководят собствен личен план с същински бюджет.

Първият стадий от плана стартира на 19 април от 12 ч. в SOHO. Именно там 10 доброволчески организации, подпомагащи разнообразни обществени сфери ще се срещнат с младежи от някои столични учебни заведения. Във формата на, така наречен „ жива библиотека " всеки от учениците ще има опция да беседва, да зададе въпросите си и да опознае по-добре активността на организациите. В събитието ще вземат участие неправителствените организации „ Светът на Мария ", НАДРБ (Национална асоциация на доброволците в Република България), „ Бандата на 1500-те ", „ Грийнпийс " - България, WWF, „ За Земята ", „ КиберКлуб ", TimeHeroes, CVS и „ От нас зависи ".

Проектът „ Дай 5! " е разграничен в две елементи: първата ще се организира от април до юни, а втората - от септември до декември.

В първия стадий от плана ще се включат пет учебни паралелки в горните класове, които към този момент са определени. През септември „ живата библиотека " ще се организира още веднъж и тогава ще се включат останалите пет класа.

След тези опознавателни събития учениците ще имат опция демократично да изберат неправителствените организации, с които биха желали да работят. Следващият стадий от самодейността ще е обвързван с провеждането на еднодневни работилници (или така наречен хакатони), в границите на които младежите ще се научат какво е належащо, с цел да да вземат решение социалнозначими проблеми, свързани с активността на организацията, която са избрали. Целта на всеки от хакатоните е да приключи с концепция за самодейност, препоръчана от учениците, която ще бъде действително осъществена от тях и подкрепена финансово. През целия интервал младежите ще получават и менторска поддръжка от екипа на фондация „ От нас зависи ", с цел да се оправят сполучливо с всички провокации, пред които ще се изправят в реализирането на своята доброволческа самодейност.

Чрез плана „ Дай 5! " фондация „ От нас зависи " ще опита да разшири опциите на съвместен достъп сред неправителствените организации и младежи, само че и да овласти младежите, като им помогне да открият позволение на значими обществени проблеми. Обичайно когато такива начинания са налични, младежите могат да се включат единствено с непринуден труд, без спомагателни отговорности и опция за насърчаване на управнически познания и умения. „ Дай 5! " ще направи противоположното и учениците няма да са доброволци, на които се дават указания, а ще се трансфорат в основатели на нови хрумвания за помагане на разнообразни общности и дела.

Фондация „ От нас зависи " е учредена през 2023 година с задача да бъде движеща мощ в основаването на по-справедливо, равноправно и стабилно бъдеще за всички. Водена от вярата в силата на общността, понастоящем Фондацията се занимава с казуса на разрушеното обществено доверие, което е довело до разделяне, самотност и обществена невъзможност. Проектите на Фондацията са насочени от една страна към основаването на благоприятни условия за по-голяма обществена ангажираност, само че и към подпомагането на групи хора да изтъкат нова, приобщаваща обществена тъкан там, където живеят.

Фондацията управлява едноименен филантропичен център в Младост 4, посредством който подкрепя фамилии в уязвима обстановка, в това число и хора, търсещи краткотрайна протекция в България с филантропична помощ и интеграционни действия.

Инициативата се извършва в границите на план „ Права и полезности " и е финансирана от Европейския съюз и фондация „ Работилница за цивилен начинания " (ФРГИ).

- Вечеря, проведена от „ От нас зависи ", с украински бежанци. Всички посетители готвиха дружно

- От събитие на „ От нас зависи " с боядисване на 1500 яйца за Великден, 2023

- Кампанията за потърпевшите при земетресенията в Сирия и Турция на „ От нас зависи "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР